Woensdag 15 januari hield Delfland de eerste grootschalige handhavingsdag van dit jaar. Doel van de handhavingsdagen is het opsporen van overtredingen die de waterkwaliteit en waterveiligheid raken, maar zeker ook het creëren van bewustwording bij betrokkenen ondernemers. Veel ondernemers weten hoe om te gaan met afvalwaterstromen binnen hun bedrijf. Helaas zijn er toch in meerdere polders op vaste meetpunten hoge normoverschrijdingen gemeten van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten.
Mogelijk is er een verband met de teeltwisseling en opstart van de nieuwe teelt die voor deze overschrijdingen hebben gezorgd. Speciale aandacht was er tijdens deze handhavingsdag voor de polders waar in het najaar hoge normoverschrijdingen van nutriënten en gewasbeschermingsmiddel zijn aangetroffen tijdens metingen van Delfland.
Glastuinbouw Nederland heeft aan iedere ondernemer in betreffende polders brieven gestuurd waaruit blijft dat er vanuit de brancheorganisatie en overheden grote zorgen zijn omtrent de geconstateerde metingen en daarmee de achterblijvende waterkwaliteit
Overtredingen in en rond het water
Tijdens de handhavingsdag zijn op verschillende locaties overtredingen geconstateerd. Bijvoorbeeld lozingen vanuit de glastuinbouw in het oppervlaktewater. Metingen hiervan varieerden van kleine overtredingen tot, op enkele plekken, zeer hoge waarden. Op sommige plekken zal nader onderzoek worden gedaan door Delfland en bij betrokken ondernemers is documentatie over gebruik van gewasbeschermingsmiddelen opgevraagd. In enkele gevallen zal er een last onder dwangsom worden opgelegd en bij ernstige overtreding zal Delfland proces-verbaal opmaken om een strafrechtelijk traject te starten.
Vervuiling op het droge kan ook leiden tot verontreiniging. Een container vol mest stond direct aan de waterkant en ook naast deze container lagen hopen mest. Dit zorgt bij regenval voor vervuiling van het oppervlaktewater en is zeer nadelig voor de waterkwaliteit.
Gedurende de dag zijn ook werkzaamheden aangetroffen rondom waterkeringen en sloten, zoals onderhoud en aanleg van kabels en leidingen of hovenierswerkzaamheden bij een woning direct naast een primaire waterkering. In de meeste gevallen zijn dit werkzaamheden waarvoor een vergunning is verleend. Werkzaamheden waarvoor geen vergunning is afgegeven, kunnen mogelijk een risico zijn voor de waterveiligheid. In deze gevallen onderneemt Delfland de benodigde actie.
Stagnatie waterkwaliteit
De waterkwaliteit in het gebied is nog niet goed. Komend jaar zal Delfland nog meer inzetten op verbetering van de stagnerende waterkwaliteit. Met name bewustwording van de glastuinbouwsector staat centraal. Er worden op dit moment al door watercoaches bezoeken gebracht aan glastuinbouwondernemers om te helpen met het constateren en voorkomen van bv. lekkages vanuit de kas richting de sloot.
Hoogheemraad Stijn van Boxmeer wil daarnaast, in samenwerking met brancheorganisatie en medeoverheden de 'licence to produce' van ondernemers ter discussie gaan stellen. Er zal nog innovatiever gewerkt moeten gaan worden en bewuste lozingen zullen nog harder aangepakt moeten gaan worden.
Bron: Hoogheemraadschap van Delfland