De Biodivers Perspectief masterclass Korte Keten is goed bezocht door Vonk mbo-studenten Plantenteelt en Commercieel Ondernemen, collega's en andere geïnteresseerden. Op de locatie van Vonk in Hoorn werd het geen opsomming van initiatieven, wat aanwezigen vooral leerden was dat gedragsverandering bij de consument begint bij bewustwording. Een project korte keten is voor producenten een goed middel om 'het verhaal te vertellen'.
Carlo Verhart van de stichting Voedsel Verbindt nam ons mee in het huidige wereldse voedselsysteem en de ambities van de stichting. Die zijn onder andere het verkleinen van de gemiddelde afstand die een maaltijd aflegt voordat deze op ons bord ligt (van 30.000 km naar 15.000 km), het vergroten van de consumptie van een regionaal geteeld product (van 7% naar 20%) en het terugdringen van voedselverspilling (30%). Akkerbouwer Martin Topper, tevens voorzitter van Flevofood, put uit jarenlange ervaring en legde aan de hand van stellingen uit dat om vooruitgang te boeken meer moet worden samengewerkt. De realist in hem benadrukte dat je niet om alle schakels in de keten heen kunt en dat het niet per se een verdienmodel is. Zelf zet hij 2-3% van het volume in de korte keten af. Daar verdiende hij niet aan. Maar het verschaft hem wel een platform om een eerlijk geteeld product onder de aandacht te brengen en om consumenten bewust te maken van het effect ervan op hun eigen gezondheid.
De onwetendheid over ons voedselsysteem bij consumenten werd door studenten onderschreven met ludieke voorbeelden. In een opdracht van docent Anton Aker werd hun eigen kennis over consumenten op de proef gesteld. Want een ding is zeker: start je iets in de korte keten dan moet je weten voor wie je het doet.
Bron: Vonk