Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dader vruchtrot aardbeien blijkt andere schimmel

Tholen - Aardbeien die veranderen in schimmelige, pluizige bolletjes, dat willen telers niet. Toch komt deze vorm van vruchtrotschimmel regelmatig voor. Mucor, dachten onderzoekers die er een onderzoeksproject voor opzetten. Maar in 90% van de gevallen, zo leerden zijn, is er juist sprake van Rhizopus, een ander soort schimmel.

Het schimmelprobleem geeft zowel in de teelt, waar lekvocht op de grond naast duidelijk schimmelende vruchten een signaal is, als in de handel problemen. Uit het LA-traject Mucor constateren onderzoekers dat Rhizopus het beter doet onder teeltomstandigheden voor aardbeien dan Mucor, en dat Rhizopus bovendien lastiger te bestrijden is.

Op de Aardbeiendag gaf Maarten Hofkes van Proefcentrum Hoogstraten een presentatie over het project. Daarbij besprak hij de resultaten met een hele reeks gewasbeschermingsmiddelen met een werking op schimmels.

Chemische bestrijding gaf de beste resultaten. Biologische bestrijding bleek moeilijk, al merkt Maarten daarbij wel op dat in de onderzoeken bewust actief hoge concentraties van de schimmel zijn ingebracht in de teelt, en dat soms ook middelen gecombineerd zijn, waar dat mogelijk niet optimaal was voor hun afzonderlijke werking.

Maarten op de Aardbeiendag

Verschil in rasgevoeligheid
Problemen met Rhizopus en Mucor treden vooral in het najaar op. Naarmate de vrucht dichter tegen het rijpen aan zit, neemt de gevoeligheid toe. Ook valt op dat vanaf het moment dat een gewas witte vruchten draagt, de gevoeligheid toeneemt. Verder meldt Maarten dat zachtere rassen, zoals Sonsation en Limalexia, gevoeliger lijken. Bovendien vermoedt de sector zelf dat wegvallen van (goed) werkende middelen vaker voorkomen van het schimmelprobleem in de kaart speelt.

In het najaar worden de meeste infectiemeldingen gedaan. Zowel in vers geplante teelten als in teelten met doordragers komen problemen voor. Waar in lange doordragerteelten vanwege continu opbouw van sporen een infectie meer voor de hand ligt, vermoeden de onderzoekers dat in verse teelten klimaatomstandigheden eerder aan de basis liggen van een verhoogde aantasting. Maarten: "De hogere luchtvochtigheid in combinatie met een waarschijnlijk hogere natuurlijke sporendruk zorgt allicht voor de verhoogde gevoeligheid die we in deze teelten zien."

Gewasbeschermingsmiddelen getest
Naar aanleiding van het onderzoek, waaraan ook ILVO en Proefcentrum Fruitteelt deelnamen, stellen de onderzoekers een bestrijdingsschema voor. Daarbij combineren ze chemische en biologische gewasbeschermingsmiddelen. De meeste toepassingen tegen Rhizopus dienen naar aanleiding van wat de onderzoekers in hun onderzoek zagen kort voor de oogst worden gedaan.

Enkele middelen komen in het onderzoek als 'sterk' werkend naar voren. Botector blijkt van alle geteste middelen het best te werken. De chemische middelen Kenja, Geoxe en Switch, met toelatingen in België, vielen met hun werking ook op. Typerend voor het krimpende middelenpakket waarmee telers te maken hebben is dat Geoxe alweer uit het middelenpakket gaat verdwijnen, zoals direct na de presentatie van Maarten live op het podium werd gedeeld.

Het onderzoek loopt nog t/m 30 juni 2026.

Voor meer informatie:
Proefcentrum Hoogstraten
www.proefcentrum.be