Tholen - Tuinbouwbedrijven zijn bezig met schaalvergroting. Hierdoor is het voor ondernemers vaak niet meer mogelijk 'alles in hun eentje' te doen. Steeds meer bedrijven ontwikkelen zich daarom van een bedrijf van een ondernemer naar een onderneming. Op de Aardbeiendag was dat in een presentatie van Royal Berry te horen ("als ik alles nu nog alleen zou moeten doen, dan zou ik stapelgek worden"), en vertelden ook Peter van Hulten van Van der Avoird Trayplant en Matthijs Jasperse van Florpartners erover.
Peter van Hulten op het podium op de Aardbeiendag
Toekomstbestendig
Matthijs van Florpartners hielp de afgelopen jaren het zachtfruitbedrijf in de transitie van ondernemer naar onderneming. Hiervoor verbleef de consultant veel op het Brabantse bedrijf, en sprak hij met veel betrokkenen. Peter toonde zich zeer tevreden over de hulp van de expert, die goed aansloot bij de bedrijfscultuur, 'en niet slechts een dure consultant in pak bleek'.
In een presentatie met humor en een knipoog, en opvallende afbeeldingen zoals hieronder, vertelden Peter en Matthijs over het proces om toekomstbestendig te worden. Anno 2025 is het bedrijf niet meer afhankelijk van alleen Peter van der Avoird, maar zitten ook Peter van Hulten en Jelle Broeders in het management.
Deze afbeelding vormde het begin van het transformatietraject bij Van der Avoird Trayplant. Links Peter van der Avoird in 2019, rechts in 2025. Niet iedereen hangt meer, als een zwemband, aan Peter.
Reflectieproces ondernemer
Wat opvalt in een schematische weergave van de organisatiestructuur die op veel plekken in het bedrijf te vinden is, is dat het management niet in het midden staat, maar dienstbaar onderaan. Bij het zachtfruitbedrijf is ervoor gekozen de organisatiestructuur overal zichtbaar en transparant op te hangen.
Naast de veranderingen binnen een bedrijf is volgens Matthijs de grootste uitdaging voor de ondernemer zelf. Van een vakman in de kas, die geen tijd of ruimte heeft om naar buiten te kijken, met als resultaat een beperkte blik op de mogelijkheden in de markt, groeien toekomstbestendige telers door tot ondernemers, die in de spiegel durven te kijken. Volgens de consultant is dit reflectieproces cruciaal. "Het stelt hen in staat om niet alleen de interne processen te verbeteren, maar ook om kansen in de externe omgeving te identificeren." De ondernemer moet afstand kunnen nemen van de dagelijkse operatie.
Organisatie Van der Avoird Trayplant anno 2025
Blik naar buiten
Behalve werken aan de eigen organisatie, werkt Van der Avoird Trayplant ook aan telen met nieuwe technieken, en aan nieuwe teelten, zoals Pauwlonia, een boomsoort. Afgelopen najaar liet Peter van der Avoird een groep collegatelers zien hoe hij met nieuwe energietechnieken werkt, en adviseerde hij hen vooral ook buiten de eigen sector te kijken.
Een vergelijkbaar advies gat Peter van Hulten de luisteraars op de Aardbeiendag mee. Met hulp van de buitenstaandersblik van een goede consultant blijft het Brabantse bedrijf aan de eigen organisatie werken. Dat is ook te zien in het organisatieschema, dat ten opzichte van 2022 alweer veranderingen onderging.
Organisatieschema 2022
Voor meer informatie:
Van der Avoird Trayplant
Rimpelaar 3
5124 RB Molenschot
Tel.: +31 (0)161 451 427
info@trayplant.nl
www.trayplant.nl