Aardbeienveredelaars stappen steeds vaker over op rassen die geschikt zijn voor teelt onder glas. Onderzoeksstations en keuringsinstanties zijn daar nog niet altijd op berekend. Zij hebben zelf bijvoorbeeld geen kassen. Naktuinbouw wel, vertelde Peter van Nieuwkoop van Naktuinbouw op de Aardbeiendag. Op verzoek van bedrijven en Plantum diende Naktuinbouw een verzoek bij het CPVO (Communautair Bureau voor plantenrassen) in om het kwekersrecht- en toelatingsonderzoek voor kasrassen van aardbeien te mogen uitvoeren.
Onderzoekstations in Duitsland, Polen en Spanje voeren kwekersrechtenonderzoeken vooral op het veld uit. Zij investeren niet in kassen, ziet Peter. Hierdoor loopt het onderzoek en de praktijk te veel uit elkaar. Veredelaars van aardbeien hadden hierdoor de behoefte om 'kasaardbeien' naar Roelofarendsveen te halen, waar Naktuinbouw een vestiging heeft.
Naktuinbouw heeft kassen, ruimte en beschikt over databases met DNA-profielen. Peter ziet dat bedrijven hun rassen graag testen onder optimale omstandigheden.
Bron: Magazine Aardbeiendag 2025