Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbei steeds vaker voor kas, en dat vraagt ook ander onderzoek

Aardbeienveredelaars stappen steeds vaker over op rassen die geschikt zijn voor teelt onder glas. Onderzoeksstations en keuringsinstanties zijn daar nog niet altijd op berekend. Zij hebben zelf bijvoorbeeld geen kassen. Naktuinbouw wel, vertelde Peter van Nieuwkoop van Naktuinbouw op de Aardbeiendag. Op verzoek van bedrijven en Plantum diende Naktuinbouw een verzoek bij het CPVO (Communautair Bureau voor plantenrassen) in om het kwekersrecht- en toelatingsonderzoek voor kasrassen van aardbeien te mogen uitvoeren.

Onderzoekstations in Duitsland, Polen en Spanje voeren kwekersrechtenonderzoeken vooral op het veld uit. Zij investeren niet in kassen, ziet Peter. Hierdoor loopt het onderzoek en de praktijk te veel uit elkaar. Veredelaars van aardbeien hadden hierdoor de behoefte om 'kasaardbeien' naar Roelofarendsveen te halen, waar Naktuinbouw een vestiging heeft.

Naktuinbouw heeft kassen, ruimte en beschikt over databases met DNA-profielen. Peter ziet dat bedrijven hun rassen graag testen onder optimale omstandigheden.

Bron: Magazine Aardbeiendag 2025

Publicatiedatum: