Het kabinet overweegt invoering van een bijmengverplichting voor groen gas. De glastuinbouw is er, vanwege mogelijke meerkosten, geen voorstander van. Het kabinet heeft onderzoek laten doen naar de mogelijke meerkosten, en wat de impact is op meerkosten wanneer de glastuinbouw wel of niet meedoet aan de bijmengverplichting.
De gemiddelde meerkosten voor eindgebruikers, inclusief de glastuinbouw, worden in 2026 ingeschat op 1-2 ct./m 3 gas, exclusief btw. Richting 2030 groeit dit volgens schatting toe naar 4-12 ct./m 3 gas.
Wanneer de glastuinbouw wordt uitgezonderd van de bijmengverplichting dan nemen de meerkosten voor de overige sectoren toe omdat de totale kosten over minder eindgebruikers verspreid worden. De meerkosten bedragen dan 1-3 ct./m 3 gas in 2026 en 5-14 ct./m 3 gas in 2030.
Vanwege de verwachte krapte op de groengasmarkt, is het volgens het onderzoek van CE Delft waarschijnlijk dat de meerkosten op of iets onder de maximumprijs (12ct. /m3 gas incl. GTB of 14ct./m 3 gas zonder GTB) komen te liggen. De door CE Delft onderzochte meerkosten komen lager uit dan de eerder met de Tweede Kamer gedeelde inschatting van 12-17 ct./m 3 in 2030, schrijft minister Hermans in een recente Kamerbrief.
Uitzondering glastuinbouw
De meerkosten voor de glastuinbouw kunnen bij invoering oplopen tot 10%. Afgezet tegen energiekosten nemen met name de kosten in de glastuinbouw toe, vooral voor grootverbruikers met een wkk (warmte-krachtkoppeling), waar een kostentoename van 10-40% wordt ingeschat, voor de levering van energie en CO₂. Voor deze laatste categorie is gekeken naar mogelijke alternatieve verduurzamingsopties. Hieruit blijkt dat geothermie, lage temperatuur, restwarmte, een WKO en een warmtepomp vergelijkbare kosten hebben als levering van warmte en CO₂ door aardgasverbranding (inclusief bijmengverplichting).
De minister schrijft in de brief dat het kabinet de uitkomsten uit de studie van CE Delft gaat betrekken bij het vaststellen van de reikwijdte van het definitieve wetsvoorstel bijmengverplichting groen gas. Specifiek gaat het hier om de vraag of de glastuinbouw wel of niet onder de bijmengverplichting valt. Bij deze afweging wordt, naast de uitkomsten van CE Delft, ook gekeken naar de balans in het Convenant Energietransitie Glastuinbouw, de impact op de kosten voor verschillende groepen (potentiële) gasgebruikers onder de bijmengverplichting, maar ook naar andere aspecten, waaronder de uitvoerbaarheid en foutgevoeligheid van de regeling, waarover het afgelopen najaar ook al in de Tweede Kamer ging.
Stimuleren productie
Evelien Brederode van Capturam ziet wel potentie in de bijmengverplichting, vertelde zij afgelopen maand tijdens de Meet & Greet Energie van Greenport West-Holland. Ze weet dat de invoering niet populair is in de glastuinbouw, maar volgens de programmamanager is het in potentie wel een goede stimulans om de productie van groen gas op te schroeven.
Het kabinet is nog in afwachting van goedkeuring van de Europese Commissie van een aangepast conceptwetsvoorstel bijmengverplichting groen gas, waarbij al het groene gas dat in Nederland in het gasnet wordt ingevoed kan meetellen onder de bijmengverplichting. Zodra deze goedkeuring is ontvangen streeft het kabinet ernaar het wetsvoorstel, zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer te sturen.