Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Mist zorgt voor hoge stroomprijs

Na de schrik van maandag is de TTF-gasprijs weer een stukje teruggezakt dinsdag. Daarmee hangt de gasprijs momenteel rond de 47 euro per megawattuur.

Vanwege het mistige weer mag een hoge elektriciteitsprijs van meer dan 200 euro per megawattuur geen verrassing zijn. De EPEX-dagprijs komt op 206 euro uit, met een piekprijs tussen 17 en 18 uur van 350 euro per megawattuur.

TTF-gasprijs contract februari 2025 t/m 14 januari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Momenteel speelt angst een vrij grote rol op de gasmarkt, constateert energieleverancier Engie in een marktupdate via e-mail. Er is, na de recente aanslag op de Turkse gasinfrastructuur, angst dat de Europese energie-infrastructuur niet veilig is. "En dat was ook al bekend, nadat een aantal jaren geleden de Nord Stream werd opgeblazen en recent ook internet- en elektriciteitskabels in de Oostzee kapotgetrokken zijn", citeren we uit de update van Engie. "Wat als dit met een gasleiding van Noorwegen naar Europa gebeurt?"

Vanuit Den Haag predikt men rust in een Kamerbrief. Men snapt de vragen die zijn ontstaan, ook na het in rap tempo leegraken van de gasvoorraden, maar wijst erop dat een gastekort niet zomaar zal ontstaan. Daarbij wijst men op analyses van Gasunie Transport Services.

Minister Hermans erkent in de brief dat er meer gas uit de opslagen is 'geproduceerd' dan puur op basis van temperatuur en weersomstandigheden te verklaren is. Ze wijst op marktontwikkelingen. "Gasopslagen in de Europese Unie (EU) zijn onderdeel van de geliberaliseerde gasmarkt, waarop ook partijen uit derde landen kunnen handelen. Voor marktpartijen die afgelopen zomer gas hebben opgeslagen, is het op dit moment aantrekkelijker om dat in te zetten om te voldoen aan hun leveringsverplichtingen dan om aanvullend gas in te kopen op de groothandelsmarkt, want dan zijn zij duurder uit." Ook als deze zomer de gasopslagen weer gevuld moeten worden, speelt dit mechanisme mee.

Met momenteel lagere gasprijzen in de toekomst en hogere gasprijzen op dit moment is er sprake van een negatieve spread die vulling van de gasopslagen lastig maakt. De vulambitie voor de winter 2025/2026 wordt later dit voorjaar bekend. Minister Hermans belooft een nieuwe update over de energiesituatie begin februari.

De provincie Zuid-Holland wil warmtenetten voorrang geven voor een aansluiting op het volle elektriciteitsnet. Volgens gedeputeerde Berend Potjer (Energie) wordt dat tegengehouden, terwijl warmtenetten ook een oplossing voor het volle stroomnet kunnen zijn, schrijft Nu.nl n.a.v. het jaarlijkse Energieontbijt.

Tijdens dat Energieontbijt heeft de Warmte Alliantie een Warmteaanbod gepresenteerd. De alliantie, bestaande uit meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen, is opgericht om de stagnatie in de ontwikkeling van warmtenetten in Nederland te doorbreken. De alliantie verwacht in de komende tien jaar meer dan een half miljoen huishoudens aan te sluiten op een collectief warmtenet. Hiermee wordt de doelstelling om in 2050 30% van de bestaande woningen aan te sluiten haalbaar.

Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) biedt het CBS actueel inzicht in de spreiding van de energietarieven in 2024. Inmiddels zijn voor heel 2024 de cijfers bekend.

Indexfoto: ID 45486714 © Ruud Morijn | Dreamstime.com