Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Collectief oplossen energietransitie onzeker voor deel Nederlandse glastuinbouwgebieden

Hoe staan de 80 grotere tuinbouwgebieden in Nederland ervoor in de energietransitie die nodig is? De werkgroep Gebiedsaanpak Energie Glastuinbouw heeft onder regie van Greenports Nederland een jaarlijkse voortgangsoverzicht opgesteld. Het overzicht bevat informatie over de mogelijkheden en status van de energietransitie in 80 grotere tuinbouwgebieden.

Daarbij valt op dat op een totaal van 10.637 hectare glas in 2022 er 1837 hectare al aangesloten is op geothermie, maar voor 1107 hectare ook al duidelijk is dat dat niet gaat lukken. Alternatieven kunnen restwarmte of biomassa zijn. 699 hectare is al aangesloten op restwarmte, maar 2028 hectare maakt ook hier geen aanspraak op. Voor biomassa ligt dat nog lastiger, en staat er een 'nee' voor 4772 hectare in het overzicht. 1868 hectare met biomassa is wel al gerealiseerd.

Het overzicht laat zien dat er beweging zit in de energietransitie, maar dat er nog meer tempo nodig is. Het realiseren van collectieve oplossingen voor energietransitie in tuinbouwgebieden kent een forse doorlooptijd en, mogelijk nog zorgelijker, in de nodige gebieden is de energietransitie vooralsnog niet met collectieve oplossingen te realiseren. De netcongestie zorgt voor een extra complicerende factor in de realisatie van fossielvrije warmte-oplossingen.

De belangrijkste uitkomsten uit het voortgangsoverzicht zijn meegenomen in de evaluatie van het programma Gebiedsaanpak Energie Glastuinbouw. Deze evaluatie is in oktober besproken in het MT van Kas als Energiebron en in de stuurgroep Duurzame Gebiedsontwikkeling van Greenports Nederland. Het programma loopt in 2025 af, en via het MT Kas als Energiebron is opdracht gegeven een vervolgvoorstel uit te werken.



Bron: Greenports Nederland

Publicatiedatum: