Vrijdag 10 januari is in Baarle-Nassau het Bijen Bufferstroken Project West-Brabant 2025 afgetrapt. In 2024 werd er in dit project al 154 kilometer met bufferstroken voor bijen ingezaaid. Op de recent gehouden Aardbeiendag werd het project als positief voorbeeld genoemd, 'een win-win-situatie voor burger en aardbeienteler', citeren we.
Bij de aftrap afgelopen vrijdag waren partners van Bijenlandschap West-Brabant en andere betrokkenen aanwezig. Het doel is het aantal van 154 kilometer dit jaar te verdubbelen.
In 2024 is er gewerkt met vier verschillende zaadmengsels die agrariërs konden aanvragen: een mengsel voor akkerbouw, akkerbouw met peulvruchten, boomkwekerijen en fruitteelt. In 2025 komt daar een mengsel bij voor melkveehouders langs maïspercelen.
Vanaf 10 januari kunnen agrariërs uit het stroomgebied van waterschap Brabantse Delta en leden van Treeport zich aanmelden voor zaadmengsels.
Het Bijen Bufferstroken project wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Coördinatiepunt Landschapsbeheer Brabant, Bijenlandschap West-Brabant, Waterschap Brabantse Delta, ZLTO, Cosun Beet Company, West-Brabantse Agrarische Natuurverenigingen, Fruitport West Brabant, Treeport en Wageningen Environmental Research. Dankzij financiële steun van Waterschap Brabantse Delta, de Nationale Bijenstrategie en Rabobank worden er gratis zaadmengsels aangeboden waarvoor agrariërs uit West-Brabant zich kunnen aanmelden.
De speciaal ontwikkelde zaadmengsels waarmee de bufferstroken worden ingezaaid, zijn afgestemd op de gewassen en bevatten soorten die behoren tot de top 50 voedselbronnen voor bijen en andere bestuivers. De kruiden zijn bovendien geselecteerd op hun rol bij natuurlijke plaagbestrijding. In 2024 zijn de bufferstroken enthousiast omarmd door agrariërs. Er werd in totaal voor 464.437 m2 aan zaadmengsel aangevraagd.