Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Duurzame energie wordt goedkoper, ondanks hobbels"

De daling van de TTF-gasprijs is eind vorige week gestokt. Na een winters weekend beweegt de TTF-gasprijs voor het dichtstbijzijnde contract, februari 2025, maandagochtend rond 47 euro per megawattuur. Dat is 2 euro hoger dan vrijdag.

De elektriciteitsprijzen wilden dit weekend niet zakken. Er was weinig wind, en ondanks af en toe wel zon zet dat nu niet genoeg zoden aan de dijk. De EPEX-dagprijzen bleven boven de 110 euro per megawattuur liggen. Maandag komt de dagprijs uit op 125 euro.

Vooral zondag, rond zonsondergang, was het even aanpoten op de onbalansmarkt. De prijs schoot tussen 17 en 18 uur fors omhoog, tot maximaal 1895 euro per megawattuur voor 2 kwartieren.

Vandaag en morgen is er nog kans op vorst. Daarna wordt het volgens de weervoorspellers zachter. En ook weer grijzer? Dat zou dan alsnog voor een hogere gasvraag kunnen zorgen.


TTF-gasprijs contract februari 2025 t/m 10 januari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In Nederland trekken we momenteel de gasvoorraden in vrij snel tempo leeg, maar de Britten maken het vanwege het daar nog hevigere winterweer een stuk bonter. De gasvoorraden zijn er voor de helft leeg, en omdat men kleinere voorraden heeft dan elders in Europa, is het risico groter. "De Britse gasvoorraden zijn zorgwekkend laag. In Europa zijn we een buitenbeentje als het gaat om de rol die opslagplaatsen spelen in ons energiesysteem. Daar zien we nu de gevolgen van", zegt Centrica-baas Chris O'Shea in een verklaring, aangehaald in een NOS-item.

De Gasunie maakt zich over het leegraken van de Nederlandse gasvoorraden geen zorgen. De lage vulgraad van de Nederlandse gasbergingen leidt niet direct tot gevaar voor de leveringszekerheid, stelt men in een verklaring. Men wijst erop dat 'voor Europa als geheel' de vulgraad niet uit de pas loopt bij die in 2023.

Twee op drie Nederlanders is voor het weer openen van de gaskraan in Groningen, mits er wel goede compensatie voor de lokale inwoners tegenover staat. Dat meldt Hart van Nederland na een panelonderzoek.

Er komt dankzij forse investeringen tussen 2025 en 2028 een enorme hoeveelheid nieuwe lng in de Verenigde Staten en Qatar op de markt. Fatih Barol, de baas van het Internationaal Energieagentschap (IEA), zegt in De Telegraaf dat de prijzen hierdoor gaan dalen. "De markten zullen veranderen. Er komt meer aanbod, wat zorgt voor een kopersmarkt. Die zal een neerwaartse druk uitoefenen op de aardgasprijzen. Dat is goed nieuws voor bedrijven en huishoudens in Nederland."

Of alle energie-intensieve bedrijven een toekomst hebben in Nederland, daarover bestaan steeds meer twijfels. Jan Willem Zwang, energienanalist bij Stratergy, haalt op LinkedIn een krantenkop uit het FD van 2014 aan en constateert dat er nog weinig is veranderd sindsdien. "Zeker nu Trump vier jaar gaat regeren, wordt het voor sommige industrieën in Nederland, en andere Europese landen, nog lastiger te concurreren met dezelfde industrieën waar het niet of nog minder nauw wordt genomen met het milieu dan bij ons."

De sector van de offshore windmolenparken heeft ernstige vragen bij de exploderende kosten van het energie-eiland op zee. Dat zou de aanleg van nieuwe windmolenparken lam leggen, zo valt bij de VRT te lezen.

De olieprijs is naar het hoogste niveau in drie maanden gestegen, meldt BNR. Analisten wijzen vooral op een afname van Amerikaanse voorraden en dalende vraag vanuit China. Bovendien komt er een nieuw Amerikaans sanctiepakket aan dat de Russische olie- en gasindustrie moet treffen.

Aan de Nederlandse pomp levert het een stijgende Gemiddelde Landelijke Adviesprijs op voor diesel en benzine. Eén liter Euro95 kost vandaag, maandag 13 januari, 2,162 euro en 1 liter diesel 1,934 euro, zo leert het prijsoverzicht van UnitedConsumers.