Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geothermiebedrijf moet genoeg geld hebben voor als er iets niet goed gaat

Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft voor 2025 een aantal actiepunten opgesteld die de geothermiesector aangaan. Dat blijkt uit het jaarplan van de controle-instantie. Er komt extra aandacht voor ontwikkeling van geothermie in de bebouwde omgeving, meer controle op de financiƫn van (kleine) geothermie-organisaties en onderzoek naar nu nog onbekende langetermijngevolgen.

Gebouwde omgeving
Er komen steeds meer geothermie-installaties in omgevingen waar veel gebouwen staan en
mensen wonen en werken. Het ministerie van KGG wil daarom een plan opstellen met regels
voor hoe aardwarmte in dichtbebouwde omgevingen gebruikt kan worden. De verwachting is dat dit plan er in 2025 komt.

Het SodM adviseert het ministerie over de eisen die in het plan zouden moeten komen voor de veiligheid van de omgeving en omwonenden, zoals regels over de afstand tot gebouwen.
Daarnaast vindt SodM het belangrijk om de visie en ervaring van omwonenden op
geothermie-installaties in hun omgeving te gebruiken in hun werk. Men onderzoekt hoe
men deze ervaringen kan gebruiken in toezicht, zoals bij inspecties en in adviezen
aan het ministerie.

Langetermijngevolgen
Het winnen van aardwarmte gebeurt in Nederland sinds ongeveer 15 jaar. Wat de gevolgen hiervan op de langere duur zijn, is nog niet precies bekend. De SodM onderzoekt welke nadelige gevolgen geothermie in de toekomst kan hebben. Mogelijke gevolgen zijn natrillingen als de winning al is gestopt, vervuiling van de bodem en de omgeving bij het verwijderen van de installaties of dat de bodem minder geschikt wordt om op te bouwen. Het SodM controleert ook of ondernemingen goede plannen maken en uitvoeren om nadelige gevolgen in de toekomst te voorkomen.

Specifiek kijkt het SodM ook naar crossflow. Bij geothermie verspreidt afgekoeld water zich
vanuit de injectieput ondergronds. Soms is niet zeker dat al het water in dezelfde laag terechtkomt als waar het vandaan komt. Stroming tussen verschillende aardlagen kan op lange termijn leiden tot onverwachte gevolgen. Het SodM onderzoekt de effecten van crossflow op de langetermijnveiligheid en gebruiksmogelijkheden van de ondergrond.

Financiƫn
Ondernemingen moeten nu en in de toekomst zorgen voor de veiligheid van mens en milieu rond hun geothermieprojecten, vindt het SodM. Aan die plicht moeten ze zich ook houden op de langere duur. SodM ziet dat vooral nieuwe en kleinere geothermiebedrijven hun geldzaken niet genoeg op orde hebben voor onderhoud, opruimen of voor als het tegenzit met het bedrijf. In het ergste geval moet de overheid zorgen voor veilig opruimen van het project of
schade vergoeden, bijvoorbeeld als het bedrijf failliet gaat. SodM onderzoekt in 2025 hoe men met advies over vergunningen en met toezicht kan verzekeren dat bedrijven genoeg geld hebben om te voldoen aan hun plichten.

Bron: SodM

Publicatiedatum: