Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

30% paprika-areaal Almería heeft problemen met Thrips parvispinus

Thrips parvispinus blijft een grote uitdaging vormen voor paprikatelers in de provincie Almería, ook in dit prille jaarbegin. "Oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië werd deze pepertrips voor het eerst in Spanje waargenomen in 2020 op sierplanten. Tegenwoordig vormt de plaag een serieus probleem", aldus telersorganisatie Asaja Almería.

"De schade aan de vruchten is vooral esthetisch van aard. De kwaliteit of voedselveiligheid worden niet aangetast, maar de commerciële waarde vermindert. De economische gevolgen zijn aanzienlijk, aangezien consumenten vaak producten met zichtbare imperfecties afwijzen."

"Dit seizoen is een opvallende toename van de plaag waargenomen. Ongeveer 30% van het paprika-areaal in de provincie is getroffen. Deze stijging dwingt telers hun teeltpraktijken aan te passen, zoals het vervroegd ruimen van de gewassen om over te stappen op watermeloenen, courgettes of komkommers. Deze veranderingen kunnen mogelijk tot marktverstoringen leiden voor deze producten in de komende seizoenen."

"De knoppen en bloemen worden afgestoten, de groei van de uitlopers wordt belemmerd en er is in het algemeen minder vegetatieve groei. Hoewel deze plaag TSWV niet overbrengt, lijken de symptomen sterk op die van andere plagen, zoals de begoniamijt (Polyphagotarsonemus latus)."

"Het beheer van Thrips parvispinus in de paprikateelt vereist een geïntegreerde aanpak. Belangrijke preventieve maatregelen zijn het goed afsluiten van kassen, het gebruik van vangplaten en het constant monitoren van brandhaarden. Andere effectieve teeltpraktijken zijn het verhitten en het afdekken van de bodem met plastic en het verwijderen van onkruid. Echter, de zorg groeit omdat er te weinig doeltreffende middelen beschikbaar zijn om deze plaag te bestrijden. De huidige oplossingen zijn onvoldoende om de verspreiding van de plaag te stoppen en de schade volledig te beperken."

"Voor de bestrijding is de introductie van nuttige insecten, zoals Orius laevigatus, effectief. Deze natuurlijke vijanden kunnen strategisch worden ingezet en ondersteund met goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen, die correct worden toegepast en compatibel zijn met biologische bestrijding."

Voor meer informatie:
Asaja Almería
[email protected]
https://asajaalmeria.org/

Publicatiedatum: