Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bayer presenteert geïntegreerde gewasaanpak op de Aardbeiendag

"De vergroeningsstrategie in aardbeien is al een tijd geleden ingezet. Er zijn daar de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt om ziekten en plagen op een duurzamere manier aan te pakken. Of het nu gaat om rassen, teeltmethoden, bemesting of gewasbescherming, de aardbeienteelt is toekomstbestendig," vertelde Stefan van Heist, Crop Advisor Vollegrondsgroenten en Aardbeien bij Bayer op de Aardbeiendag. "Op het gebied van gewasbescherming hebben we de afgelopen jaren hier flink aan de weg getimmerd om te laten zien dat groene middelen, met de juiste inzet hiervan, het totale ziekten- en plagencomplex kunnen beheersen."


Stefan van Heist

Stap voor stap
"Als gewasbeschermingsmiddelenfabrikant zijn we al meer dan 10 jaar bezig om te onderzoeken waar er mogelijkheden zijn om groene middelen te integreren in het gewasbeschermingsschema. Door nauw samen te werken met de praktijk hebben we enorm veel ervaring opgedaan. Wat zijn de (on)mogelijkheden en waar moeten we zaken nog meer finetunen. Het is gebleken dat de intergratie van groene middelen in een schema veel onderzoek vereist. Hierbij is het niet alleen van belang om te weten hoe de middelen werken, kennis van de ziekten en plagen is hier ook ontzettend belangrijk in. Wat is de beste timing, is het water van de juiste kwaliteit en is de spuittechniek wel optimaal? Stap voor stap zijn we tot een systeemaanpak gekomen om met groene middelen ziekten en plagen te kunnen beheersen."

Onderzoek
"Door goede contacten met diverse ketenpartijen te onderhouden, kunnen we gesprekspartner zijn en oplossingsgericht onderzoek te doen," vervolgt Stefan. "Onderzoek begint vaak op kleinere schaal. De afgelopen 2 jaar hebben we stevig geïnvesteerd om op praktijkniveau te onderzoeken wat we in eigen proeven al succesvol hebben gezien. Twee jaar onafhankelijk onderzoek laat zien dat met de inzet van de biologische middelen Serenade en Flipper Plus, in vergelijking met een standaard schema, de resultaten minimaal vergelijkbaar zijn. Hierbij lag de focus op de beheersing van echte meeldauw en vruchtrot. Door de juiste timing van een minimale inzet van chemie en vervolgens een afwisselschema van Serenade en Flipper Plus kunnen we het totale ziekten en plagencomplex onder controle houden. Waar we het eerste jaar het onderzoek in 1 ras hebben getoetst, is dit het afgelopen seizoen ook met 3 andere rassen geslaagd."

Integreren in de praktijk
Bayer ziet de laatste jaren flinke uitdagingen ontstaan door enerzijds het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen en anderzijds de eisen die de afnemers stellen aan het geoogste product. "Deze veranderende markt biedt kansen voor de inzet van groene middelen. Het is lastig om van de ene op de andere dag over te stappen van chemie naar biologische middelen. Dit vraagt tijd, kennis en ervaring om dit tot een succes te maken. In de aardbeien zien we al meerdere jaren dat dit goed wordt opgepakt door de praktijk. Het is belangrijk om tijdig ervaring op te doen met de inzet van groene middelen en niet te wachten tot de 'gereedschapskist' helemaal leeg is en er geen andere oplossingen meer zijn."

Voordelen voor de teler
Maar wat levert het nu dan op voor de teler? "In de praktijkproef hebben we het vergelijk gemaakt tussen het 'groene' schema en een praktijkschema. Hierbij hebben we gekeken naar het aantal residuen wat er op het geoogste product aanwezig was. In het 'groene' schema waar we na de bloei hebben afgewisseld met Serenade en Flipper Plus hebben we een flinke reductie weten te behalen van het aantal werkzame stoffen. Het resulteerde in 90% reductie van de inzet van chemische middelen. Dit onderzoek toonde ook aan dat de inzet van biologische middelen ook niet duurder hoeft te zijn in vergelijk met het standaard schema. In het vergelijk met het praktijkschema lagen de kosten op zo'n 65%."

Naast de behaalde resultaten in het meerjarig onderzoek is het voor Bayer ook belangrijk dat het systeem toepasbaar is in de praktijk. "Het systeem moet robuust zijn en vertrouwen geven om hiermee richting de toekomst de stap naar verdere verduurzaming te kunnen maken."

Bayer ziet dat biologische middelen een steeds belangrijker onderdeel worden in de beheersing van ziekten en plagen. "Door hierin te blijven investeren hopen we de uitdagingen waar de land- en tuinbouwsector voor komt te staan, te kunnen managen."

Voor meer informatie:
Bayer Crop Science
[email protected]
https://agro.bayer.nl/

Publicatiedatum: