Tholen - Meer dan een derde van de Nederlandse gerberartelers werkt inmiddels met een nieuwe biologische bestrijder, de roofwants Dicyphus Errans. Wouter Mooij van Mooij Gewasbescherming vertelde op de Aardbeiendag over het succes met de innovatie in de gerberateelt, welke lessen aardbeientelers hieruit kunnen leren én welke nieuwe uitdagingen er om de hoek komen kijken nu Dicyphus Errans succesvol is. Want in de transitie van chemische naar meer biologische bestrijding van ziekten en plagen geldt vaak: drie stappen vooruit, één stap terug.
Wouter Mooij op de Aardbeiendag 2025
Belang bankerplant
Telers die met de roofwants werken, laten bankerplanten in de kas groeien, waarop ze de biologische bestrijder zelf kweken, want commercieel is de roofwants nog niet te koop. Dicyphus Errans doet het goed op Verbascum thapsus.
Het gebruik van hoogwaardig bijvoeding met Artemia (dode pekelkreeftcysten) of Ephestia (gesteriliseerde eitjes van meelmot) helpt ook een voldoende hoge populatie op te bouwen. Wouter kent voorbeelden van planten met daarop 200 roofwantsen, klaar om plagen te bestrijden. Het idee om de roofwants te gebruiken kwam overwaaien uit Canada, waar de roofwants in onder meer groentegewassen al in gebruik is.
De afgelopen jaren is in Nederland ervaring met de roofwants opgedaan. Eerst in de kas van de WUR. Al snel volgde gebruik in de praktijk. In twee jaar tijd is vervolgens veel geleerd, vertelde Wouter. Van één teler in 2022 groeide het gebruik in de praktijk naar vijf telers in 2023 en in 2024 is de roofwants op grote schaal gebruikt.
Bankerplanten in de gerberateelt, bij Gerbera United tijdens Kom in de Kas 2024
Familie Macrolophus
Dicyphus Errans is familie van de roofwants Macrolophus. Die bestrijder wordt bijvoorbeeld in tomaat ingezet om witte vlieg te bestrijden. Op het menu van Dicyphus Errans staan onder meer witte vlieg, spint en echinotrips. Anders dan Macrolophus zuigt deze in Nederland nieuwere roofwants minder aan de plant en zorgt de roofwants niet voor bloemschade. Belangrijk, juist in een gerberateelt waar je bloemen verkoopt, en geen vruchten.
De nieuwe roofwants leeft buiten in Nederland wel al en kan goed tegen lagere temperaturen. Deze winter wordt op grote schaal ook gewerkt met de roofwants in de belichte teelt.
Meer bestrijders in IPM-systeem maakt ook kwetsbaar
Wat Wouter wel merkt, is dat met het minderen van chemische bestrijding er vroeg of laat toch echinotrips of dopluis opkomt in de teelt. Een lastig punt hierbij is dat in de gerberateelt diverse blokken elkaar afwisselen, en de kas nooit echt leeg is. Hierdoor blijven plagen, waaronder ook witte vlieg, stiekem toch aanwezig, en neemt de plaagdruk toe als de omstandigheden daarnaar zijn.
Een algemene observatie die Wouter deelde aan het slot van zijn presentatie is dat er veel plagen zijn om rekening mee te houden, en dat daar dan wel bestrijders voor gevonden worden, maar dat met het toenemen van het aantal biologische bestrijders het systeem ook kwetsbaarder wordt. Als er toch één keer ingegrepen moet worden, dan zijn er veel beestjes om rekening mee te houden. "De uitbraak van één plaag kan het IPM-systeem omver werpen."
Voor meer informatie:
Mooij Gewasbescherming
[email protected]
https://www.erikmooij.nl/