Met temperaturen die in ieder geval dit weekend nog dicht bij 0 blijven, en her en der ook nog een winters buitje, blijft er extra vraag naar gas bestaan. Ook een minder sterke wind speelt de gasvraag in de kaart. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt vrijdag op ruim 112 euro per megawattuur. Ondertussen is de TTF-gasprijs tot onder de 45 euro per megawattuur gezakt, maar maakt die prijsdaling niet dat ook de zorgen over energie afnemen. Integendeel.
TTF-gasprijs contract februari 2025 t/m 9 januari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
Europa kiest ervoor meer LNG in te kopen om pijpleidinggas te vervangen. Dit betekent echter wel dat Europa steeds afhankelijker wordt van de wereldwijde LNG-markt, waardoor het in concurrentie komt met andere landen, zoals China, constateert AgroEnergy in hun eerste marktvisie van het nieuwe jaar. "Hierdoor zullen invloeden die de vraag daar doen stijgen ook de prijs die Europa betaalt voor LNG beïnvloeden." De spread tussen de EAX (East Asian Exchange) en de TTF wordt steeds relevanter. Deze spread geeft aan of Europa of Azië meer betaalt voor LNG.
De Nederlandse gasvoorraden bevinden zich op dit moment op 52% van hun maximale capaciteit. Sinds 2011 was enkel in 2022 de gasvoorraad minder gevuld (toen 36%). Dit is het laagste percentages binnen de EU waar het gemiddelde op 70% ligt. De verwachting is dat de Nederlandse gasvoorraad voor 45% gevuld is op 1 februari 2025. Maar als we de gasvoorraden zo hard blijven aanspreken als nu, dan verwacht AgroEnergy dat de vulgraad lager dan die 45% uitkomt. Europa eist van Nederland een vulgraad van 47% op 1 februari.
Het gevolg van deze lage gasvoorraad is inmiddels al een tijdje zichtbaar, stipt AgroEnergy in de marktvisie aan. De zomercontracten voor 2025 en 2026 worden nog steeds verhandeld tegen een hogere prijs ten opzichte van de wintercontracten voor 2025 (ongeveer 2 ect/m3) en 2026 (ongeveer 1,5 ect/m3). Hierdoor blijft het financieel onaantrekkelijk om de gasvoorraden in de zomer bij te vullen.
Waar de VS graag meer LNG kwijt wil aan Europa, is ook Noorwegen een belangrijke leverancier, via pijpleidingen. Noorwegen heeft vorig jaar een recordhoeveelheid gas geleverd aan Europa, meldt het Noorse gasbedrijf Gassco. Bijna een derde van het Europese gas komt uit het Scandinavische land.
De Nederlandse gasprijs is een van de hoogste in heel Europa door belasting. Die constatering van Energievergelijk.nl deelt BNR. EenVandaag legt uit dat het een politieke keuze is om een energietransitie te bewerkstelligen.
Algemeen Directeur van de VEMW, Hans Grünfeld, reageert op publicatie van de nettarieven voor 2025: "Voor het tweede jaar op rij zien we een verdere stijging van de tarieven voor gastransport, terwijl de meeste bedrijven geen mogelijkheden om van het gas af te gaan via elektrificatie of waterstof. Problematisch is ook de stijging van de transporttarieven voor elektriciteit. Hoewel de lichte daling bij TenneT als een tijdelijke verlichting kan worden gezien, is het eerder een stilte voor de storm: de kosten zullen verder stijgen door de ontwikkeling van het net op zee. Bovendien krijgen energie-intensieve bedrijven die gebruikmaken van middenspanning en lagere spanningsniveaus te maken met forse verhogingen in hun transporttarieven.
Dit probleem signaleren wij al jaren. De concurrentiepositie van de Nederlandse energie-intensieve industrie verslechtert internationaal door hoge energieprijzen voor elektriciteit en gas, maar ook Europees door transporttarieven die hoger zijn dan in buurlanden. Door de eenzijdige afschaffing van de Indirecte Kostencompensatie EU ETS en de Volumecorrectieregeling is de situatie verder verergerd. Bedrijven in Duitsland, Frankrijk en België betalen aanzienlijk minder voor het transport van elektriciteit. Elektrificatie is essentieel om de industrie te verduurzamen, maar wanneer de kosten hoger zijn dan de baten, wordt hun handelingsperspectief ernstig beperkt."
Enorme verschillen in de vulgraad van de gasopslagen tussen de vijf belangrijkste aardgas-landen. Er is één EU-gasmarkt. Ik denk dat landen met een voorheen groter aandeel Russisch gas voorzichtiger zijn. Heeft u misschien een andere verklaring?#grafiekvandedag pic.twitter.com/go1v5K7D3H
— Martien Visser (@BM_Visser) January 10, 2025