Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Havenaar (Frutas Luna) blikt vooruit op interessant voorjaar:

"De vlam slaat nu al in de pan met de kasgroentenprijzen"

Tholen - "We zijn net een week bezig in 2025 en de vlam slaat nu al in de pan qua prijzen van de Spaanse kasgroenten. Verschillende theorieën en verklaringen hebben we hier voor, maar welke is de juiste?", zo vraagt Kees Havenaar van Frutas Luna uit Almeria zichzelf af.

"Om maar eens met de paprika te beginnen, hier komt alles samen. Mijn 'perfect storm- theorie': er zijn de laatste maanden al heel veel vroege paprika's geplukt. De groene waren goed aan de prijs en rood ook, dus er waren geen speculaties en iedereen heeft lekker doorgeplukt. Er is daardoor nu dus minder aanbod, minder kg/m² en nu de eerste week en als volgende week alle grote retailers wel iets van paprika in de promo hebben, stijgt ook de vraag weer", aldus de Nederlander die al enkele decennia in Spanje woont en werkt.
"Wat misschien voor de komende tijd een groot probleem gaat worden is de Thrips parvispinus (pepertrips). Deze is niet uit te roeien. Veel telers hebben moeten rooien, en denken er hard over na om geen paprika meer aan te planten volgend seizoen. De middelen die wel helpen, doden ook de natuurlijke vijanden. Dit is op het moment een groot en triest probleem. Ieder die paprika´s koopt, moet er rekening mee houden dat er in elke doos wel iets te vinden is, daar komen we niet meer onderuit", aldus Kees.

"Ook de Palermo- en witpuntpaprika gaan alleen maar schaarser worden, ook hier geldt: hoe minder per kg/m², hoe meer vraag. Ik verwacht dat - ook in verband met het vervelende tripsverhaal - hiervan de prijzen de komende weken zullen gaan stijgen. Pepers zijn er eveneens heel veel geplukt in november en december. De prijzen waren goed en daardoor zijn er nu tekorten. De daghandel smeekt erom, maar helaas is er dus niet genoeg, en dat gaat nog wel een paar weken duren. Ook aubergines zijn nu erg duur. Er is gewoon te weinig product, zoals we ieder jaar wel zo'n periode hebben. In december is er veel geplukt, en nu de nachten kouder zijn, is er gewoon te weinig aanbod en dat blijft nog wel een maand zo."

Bij de komkommers leek het er rond de jaarwisseling op dat ze teruggingen naar 1 euro, maar niets is minder waar. Ook van deze groente is er door de koude nachten minder productie. Er is veel vraag naar kleine maten en dat drijft de prijs omhoog. Mini-komkommers zijn een product, waarvan de afzet altijd wel goed loopt in deze periode, al denk ik dat we hiervan de top inmiddels wel hebben bereikt. Dat wil niet zeggen dat de markt instort, maar op het moment is de markt stabiel", vervolgt Kees.



De trostomatenmarkt hikt volgens de handelaar tegen de hoge veilingprijzen aan. "En de tomatenveiling heeft in mijn optiek geen reële prijszetting. De trostomaten hier in Spanje zijn gewoon te duur op de veiling om nog mee te kunnen doen met de export, maar de telers hier kijken toch allemaal naar de veilingprijs. De Nederlandse en Belgische trostomaten zitten daar gewoon onder, en dan zijn die ook nog belicht. Ik denk en hoop dat we op korte termijn toch weer mee kunnen doen."

"Maar deze situatie maakt het allemaal zo leuk in ons vak. Er is altijd wel wat, het is nooit hetzelfde. We gaan gewoon door, het jaar is nog jong, en het gaat zeker een interessant voorjaar 2025 worden. Het wordt ook een feestelijk jaar, want Marni Fruit viert namelijk haar 25ste jubileum dit jaar! Marco en Niek en ook het team, gefeliciteerd met deze mijlpaal", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34 950 178 653
[email protected]
www.frutasluna.com