Knutur Rafn Armann en zijn vrouw Helena hebben de afgelopen drie decennia gewerkt aan hun hightech glastuinbouwbedrijf in IJsland. Hun teeltbedrijf, Friðheimar, levert jaarrond tomaten. Onlangs is het echtpaar een nieuwe uitdaging aangegaan: aardbeien. "We vinden het belangrijk om duurzaam te zijn, groene energie te gebruiken en dicht bij huis groente en fruit van hoge kwaliteit te produceren," vertelt Knutur.
Een droom werd werkelijkheid
"Mijn vrouw en ik ontmoetten elkaar op de universiteit toen we 17 waren en we droomden ervan om van de stad naar het platteland te verhuizen", herinnert Knutur zich. "We wilden groenten telen, vooral in kassen. En we hadden ook interesse in paarden."
Halverwege de jaren 90, na het behalen van een opleiding in land- en tuinbouw, richtte het stel Friðheimar op. "Het teeltbedrijf was in vreselijke staat toen we het in 1995 kochten. Er was vier of vijf jaar niet in gewoond, maar het was goedkoop - perfect voor jonge mensen om mee te beginnen," legt Knutur uit.
Het stel begon klein en gebruikte slechts 800 vierkante meter van de oude kassen, waarbij ze zich concentreerden op de tomatenteelt. Nu runnen ze Friðheimar al 30 jaar. Ze telen tomaten op een oppervlak van meer dan 11.000 vierkante meter, met een jaarlijkse opbrengst van 600-700 ton.
Een unieke bezoekerservaring
Ongeveer 16 jaar geleden besloten Knutur en Helena om hun teeltbedrijf open te stellen voor het publiek. "We begonnen bezoekers uit te nodigen om hen te zien hoe tomaten jaarrond konden worden geteeld in IJslandse kassen. We dachten dat het een nevenactiviteit zou zijn, gewoon om te laten zien hoe we tomaten telen en ook om mensen kennis te laten maken met onze paarden," zegt Knutur.
Maar de kleine onderneming groeide al snel uit tot een grote attractie. "Vorig jaar hadden we meer dan 300.000 gasten," vertelt Knutur. Het teeltbedrijf heeft nu twee restaurants, waarvan één in de tomatenkas, waar bezoekers kunnen genieten van een unieke ervaring.
Groen zijn in IJsland
Het bedrijf gebruikt geothermische energie voor de verwarming en maakt gebruik van de overvloed aan groene elektriciteit in IJsland. "Hierdoor kunnen we op een milieuvriendelijke manier tomaten telen en gebruiken we het beste water in IJsland, dat ook hetzelfde water is dat hier wordt gebruikt om te drinken. We gebruiken ook geen gewasbeschermingsmiddelen. We hebben biologische plaagbestrijding, waarbij we goede insecten gebruiken om de slechte weg te houden."
De tomaten worden 's ochtends geoogst en dezelfde dag nog naar de markt gebracht, zodat ze op natuurlijke wijze aan de tros kunnen rijpen en hun volle smaak behouden. "We verpakken alles zelf en zetten ons logo erop, en zelfs een foto van Helena en mij. We willen dat mensen weten waar hun eten vandaan komt," zegt Knutur.
Een computersysteem van Priva monitort de kas en helpt bij het creëren van de ideale omstandigheden voor plantengroei. "Ik vind het fijn dat ik het systeem op afstand kan bedienen met mijn iPhone, zodat we jaarrond optimale omstandigheden voor de tomaten kunnen creëren."
Aardbeien
De buren van Knutur en Helena, die aardbeien teelden, besloten hun bedrijf in 2024 te verkopen. Het bedrijf beslaat 4.000 vierkante meter en produceert jaarrond aardbeien. "We vonden het een geweldige kans om uit te breiden. Het bedrijf ligt vlak bij het onze en we waren klaar om het over te nemen."
Vanaf 1 januari 2025 nam het stel het aardbeienbedrijf officieel over. "Het is een geweldig project en we zijn enthousiast om te beginnen. Net als tomaten zijn aardbeien een kwaliteitsproduct dat met groene energie wordt geteeld in IJslandse kassen."
Voortbouwen op opgedane kennis
Hoewel tomaten en aardbeien verschillende gewassen zijn, vertrouwt Knutur erop dat de kennis die in de afgelopen 30 jaar is opgedaan, zal helpen om de overgang soepel te laten verlopen. "Telen is groeien", merkt hij op. "De technologie, zoals de stuursystemen, zal hetzelfde zijn. We halen een ervaren team binnen waarvan velen er al lange tijd werken. Dit geeft ons een solide basis."
Knutur ziet ook mogelijkheden voor innovatie in de aardbeienteelt. "Er is veel ruimte voor robots en nieuwe technologieën in de aardbeienteelt. Ik heb vorig jaar op GreenTech in Amsterdam een aantal interessante robots gezien en ik denk dat deze binnenkort op ons teeltbedrijf kunnen worden geïmplementeerd."
"We gaan dit jaar naar GreenTech in Amsterdam", onthult Knutur. "Het is een fantastische kans om de nieuwste trends op het gebied van kas technologie te ontdekken, met name op het gebied van automatisering, dit wordt steeds belangrijker in de aardbeienteelt."
Gelijkenissen
"Vanaf het allereerste begin draait het bij ons allemaal om kwaliteit. Of het nu gaat om tomaten, paarden of de manier waarop we gasten ontvangen. Dit nieuwe teeltbedrijf is niet anders. We willen staan voor hoge kwaliteit, met behulp van de best mogelijke technieken."
Het echtpaar begrijpt ook de groeiende belangstelling van consumenten voor duurzaamheid en eerlijke handel. "Mensen denken steeds meer na over waar hun eten vandaan komt en hoe welke afstand het heeft afgelegd. IJslandse groenten staan hoog aangeschreven en we zijn er trots op dat we daar aan bijdragen."
Voor meer informatie:
Friðheimar
Knutur Rafn Armann, eigenaar en algemeen directeur
[email protected]
Kristján Geir Gunnarsson, Marketing- en kwaliteitsmanager
[email protected]
fridheimar.is