Inagro heeft een middelgrote windmolen geïnstalleerd op haar site in Rumbeke-Beitem. De investering biedt niet alleen extra energieproductie, maar ook de mogelijkheid om meer kennis en expertise op te bouwen over windenergie. Alle ervaringen die het onderzoekscentrum verzamelt, worden gebruikt voor energie-adviesverlening aan landbouwers. Hernieuwbare energie is belangrijk om de landbouwsector weerbaarder te maken tegen schommelende energieprijzen en afhankelijkheid van fossiele energiebronnen.
Energiekosten maken een aanzienlijk deel uit van de uitgaven in de landbouwsector. In tijden van hoge elektriciteitsprijzen is het voor landbouwbedrijven steeds interessanter om zelf energie te produceren. De windmolen is een belangrijke stap in Inagro's onderzoek naar hernieuwbare energie en ondersteunt hun ambitie om de helft van het eigen energieverbruik duurzaam op te wekken.
© Inagro
Windmolen
De nieuwe windmolen heeft een ashoogte van 36 meter en een rotordiameter van 27 meter. De keuze voor een middelgrote windmolen is zeer bewust. "Met een verwachte opbrengst van 200.000 kWh per jaar voldoet de windmolen aan de behoeften van een gemiddeld melkvee- of varkensbedrijf", legt Pieter Vercruysse, onderzoeker energie en circulaire economie bij Inagro, uit. Het zou kunnen dat middelgrote windmolens in de toekomst vaker zullen ingezet worden op landbouwbedrijven omdat ze een aanzienlijk hogere opbrengst leveren dan kleine windmolens.
De windmolen levert niet alleen energie, maar biedt Inagro ook waardevolle praktijkervaring in windenergie. Deze kennis helpt het onderzoekscentrum om landbouwers nog beter te adviseren over duurzame energieoplossingen voor hun bedrijven.
Zonnepanelen
Naast windenergie zet Inagro volop in op zonne-energie. De zonnepanelen op de daken van de polyvalente loods, bioloods en serreloods hebben een totale capaciteit van 470 kWp, goed voor een jaaropbrengst van ongeveer 400.000 kWh elektriciteit. Deze energiebron piekt in de zomermaanden en vormt daarmee een perfecte aanvulling op de windmolen, die vooral in de wintermaanden presteert. In een latere fase wordt er nog een batterij gekoppeld om nog beter te kunnen inspelen op de variabiliteit van zowel productie als verbruik.
Biogasinstallatie
Inagro's biogasinstallatie verwerkt dagelijks 2 tot 2,5 ton landbouwreststromen, zoals spruitkoolstokken, rotte aardappelen en gras, en zet deze om in hernieuwbare energie. Dit resulteert jaarlijks in ongeveer 200.000 kWh aan elektriciteit en warmte. De installatie is uitgerust met een warmtekrachtkoppeling (WKK), waardoor de opgewekte energie flexibel kan worden ingezet, bijvoorbeeld tijdens piekverbruik op het bedrijf.
Momenteel onderzoekt Inagro hoe het biogas kan opwaarderen tot biomethaan, een geavanceerd en energie-efficiënter gas. Biomethaan biedt extra mogelijkheden: het kan worden opgeslagen om periodes van hoge energiebehoefte te overbruggen of worden gebruikt als duurzame brandstof, bijvoorbeeld voor biogastractoren.
Energie-advies voor landbouwers
Inagro gebruikt de opgedane kennis en ervaring met hernieuwbare energiebronnen om landbouwers te adviseren.
- Elk advies begint met een grondige analyse van het energieverbruik en het opstellen van een energieprofiel van het bedrijf.
- Hieruit volgt een concreet advies over welke energiebronnen het meest geschikt zijn voor de specifieke situatie van de landbouwer.
- Inagro helpt ook bij het vergelijken van offertes, het aanvragen van subsidies en het plannen van energie-oplossingen die piekverbruik kunnen opvangen.
"Ons advies is maatwerk," benadrukt Vercruysse. "We helpen landbouwers om weloverwogen keuzes te maken die passen bij hun bedrijf. Dankzij praktische inzichten en duidelijke analyses ondersteunen we bij het kijken naar het besparingspotentieel en het kostenplaatje van hernieuwbare energiebronnen."
Hernieuwbare energie als investering in de toekomst
Inagro ziet hernieuwbare energie op landbouwbedrijven als een investering in de toekomst. Het verlaagt niet alleen de energiekosten, maar maakt bedrijven ook minder afhankelijk van schommelingen in de energiemarkt en helpt hen weerbaarder te worden tegen klimaatverandering.
West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw, Bart Naeyaert, benadrukt het belang van Inagro's inspanningen: "Onderzoek naar hernieuwbare energie is essentieel om landbouwbedrijven veerkrachtiger te maken. Het versnelt de energietransitie en biedt landbouwbedrijven meer onafhankelijkheid en financiële voordelen. Bovendien is een windmolen een investering in een duurzame toekomst."
Met haar windmolen, zonnepanelen en biogasinstallatie toont Inagro hoe verschillende hernieuwbare energiebronnen samen een complementair en betrouwbaar energiesysteem vormen, ongeacht de weersomstandigheden.
Voor meer informatie:
Inagro
[email protected]
www.inagro.be