Sinds twee decennia zoeken Nederlandse kwekers hun heil nog weleens in Afrika. Een goed klimaat en lage loonkosten zijn vaak de voornaamste redenen. Over ondernemen in Midden-Amerika is veel minder bekend. Met zijn Guatemalteekse partner startte Johan Trouw in 2010 HFT Seed Services. In Buitenstebinnen, een uitgave van Naktuinbouw, vertelt hij erover.
Het bedrijf ligt in Jalapa, ongeveer 70 kilometer ten oosten van de hoofdstad Guatemala-Stad. Gestart met drie hectare glasopstanden op een hoogte van 1.750 meter, beslaat het bedrijf op dit moment acht hectare met hightech faciliteiten. Anders dan andere zaadproductiebedrijven in Guatemala is HFT Seed Services geen filiaal van een veredelingsbedrijf. "Wij zijn helemaal onafhankelijk," vertelt operations manager Thomas Steenks. In opdracht van zo'n 20 bedrijven, waaronder bijna alle grote veredelaars, produceert het bedrijf zaad. "Tomaten, paprika, komkommer en soms aubergine. Maar tomaat is het belangrijkste gewas. Elke week oogsten we 150 verschillende rassen."
Gunstig klimaat
Het klimaat is zeer gunstig voor de zaadproductie. "Dankzij de hoge ligging wordt het niet te warm. Dit terwijl de nachten koud kunnen zijn. Gemiddeld rond de twaalf graden en bij extremen tot het vriespunt. Dat laatste is belangrijk met het oog op de zetting." De vallei, waarin het bedrijf ligt, is omsloten door bergen tot zo'n 2.100 meter. "We hebben hier eigenlijk nooit harde wind en het is relatief droog. Wel kan er in korte tijd heel veel regen vallen. We hebben rondom ons bedrijf kanalen gegraven om die overvloed aan water af te kunnen voeren." Ook de ligging dichtbij de evenaar is voordelig, weet Steenks. "Anders dan in Nederland zijn de dagen hier nagenoeg het hele jaar door even lang. De hoeveelheid daglicht zit tussen de 11 en 13 uur per dag. Het lukt ons goed om de temperatuur in de kas op gemiddeld 20-21 graden te houden."
Gebrekkige infrastructuur
Een ander groot verschil met Nederland is de infrastructuur. "De afstand van Guatemala-Stad tot ons bedrijf is bijvoorbeeld maar 70 kilometer, maar je doet er wel 2,5 uur over." Ondertussen telt de vallei meer agrarische activiteiten. Bijvoorbeeld een kippenfarm en een varkensfokkerij. En er worden nu bonen, erwten en suikermaïs verbouwd. "Maar toen wij hier startten was er helemaal niets. Er was bijvoorbeeld geen stroom. Die moesten we eerst zelf opwekken met generatoren. En hoewel wij hier gunstig zitten met het oog op bijvoorbeeld aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, hebben we hier ook weleens trillingen gevoeld en neerslag van as gehad." Ook het politieke klimaat is minder stabiel dan in Nederland. "Na de laatste presidentsverkiezingen ontstonden er overal onlusten en blokkeerde men onder meer de hoofdwegen en havens. Wij konden op dat moment niets meer in- en uitvoeren."
Bedrijfshygiëne
Om bacteriën en virussen te voorkomen die met het zaad over kunnen gaan, is er bij HFT Seed Services veel aandacht voor bedrijfshygiëne. "Iedereen die de kas in gaat, heeft zich vooraf al twee keer omgekleed." Binnen een cyclus van drie jaar vindt er tweemaal een GSPP-audit plaats op het bedrijf. "Deze voerde Naktuinbouw toevallig pasgeleden nog uit."
Vanwege het belang van bedrijfshygiëne vroeg de oprichter van HFT Seed Services (Johan Trouw) Naktuinbouw om een training over dit onderwerp op het bedrijf te organiseren. Peter van Enckevort van Naktuinbouw gaf hier graag gehoor aan: "Eén keer per jaar organiseren we bij ons in Roelofarendsveen een vierdaagse opleiding bedrijfshygiëne. De laatste keer waren er onder meer mensen uit Canada, Japan, Kenia en Guatemala."
Het voordeel van een in-company training, zoals bij HFT Seed Services, is dat de kennisoverdracht geheel 'op maat' is. Naast vier medewerkers van HFT Seed Services nodigde Trouw ook acht mensen van Rijk Zwaan Mexico en het Peruaanse Natu Cultura uit voor de training op zijn bedrijf. "In de zaadproductiewereld zijn we heel open naar elkaar. We werken veel samen." In dezelfde filosofie past Trouw's initiatief om samen met lokale zaad producerende en verkopende bedrijven een associatie op te richten.
Lokale samenwerking
Oprichter Johan Trouw legt de nadruk op het belang van lokale samenwerking. "Wij hadden niet gestaan waar we nu staan als ik of mijn Guatemalteekse partner dit avontuur alleen was begonnen. Je moet hier goede lokale contacten hebben. Bijvoorbeeld met het ministerie van landbouw. En je moet snappen hoe het hier werkt. Andersom snappen we, door onze Nederlandse roots, hoe het zakendoen met westerse bedrijven werkt. Ook helpt het om toegang te krijgen tot broodnodige kennis. Zo vind ik het heel waardevol dat ik goede contacten heb met Naktuinbouw. Een toegankelijke organisatie met veel kennis van zaken."
Bron: Naktuinbouw