Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Slecht weer spelbreker voor Zwitserse groententelers"

"Het weer in 2024 was niet ideaal voor Zwitserse groenten – het was te nat en te koel," legt Markus Waber uit, adjunct-directeur van de Zwitserse Vereniging van Groentetelers (VSGP). De kasteelt had ook te lijden onder een gebrek aan zonneschijn. Een vergelijking van de binnenlandse volumes van de afgelopen drie jaar toont aan dat, hoewel de volumes in 2024 vergelijkbaar waren met die van 2023, ze aanzienlijk lager waren dan in 2022.

Moeilijke omstandigheden voor teelt en oogst
De natte omstandigheden hadden een ingrijpende impact op de verzorging en oogst van groenterassen. "Gewasverzorging kostte meer tijd door het weer, of was in sommige gevallen zelfs nauwelijks mogelijk omdat het niet mogelijk was om met machines over de natte grond te rijden," zegt Markus Waber. Vaak was het ook pas mogelijk om nieuwe gewassen te planten of te zaaien wanneer de velden waren opgedroogd. Dit vertraagde het gehele productieproces en bemoeilijkte uiteindelijk de oogst.

Bovendien leidden de natte omstandigheden tot een verhoogde ziektedruk op de planten. "De vrij vochtige omstandigheden verhoogden de plaagdruk op de planten - bijvoorbeeld valse meeldauw op uien of meeldauw op broccoli," meldt Markus Waber. Dit maakte het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen des te noodzakelijker, terwijl tegelijkertijd steeds meer werkzame stoffen werden verboden en effectieve alternatieven ontbraken.

De uitdaging van quarantaineorganismen en marktprijzen
De groenteteelt werd in 2024 ook getroffen door verschillende quarantaineorganismen, wat extra maatregelen en kosten met zich meebracht. Tegelijkertijd kwamen de groenteprijzen verder onder druk te staan. "Retailers proberen zich steeds meer te meten en te onderscheiden op basis van de prijs, wat natuurlijk gevolgen heeft voor de teelt", legt Markus Waber uit. De marges zijn vaak erg laag, vooral voor producten met langlopende leveringsovereenkomsten.

Over het geheel genomen bleef het importvolume van groenten op een vergelijkbaar niveau als voorgaande jaren, maar moest het in de herfst van 2024 worden verhoogd om de weersgerelateerde tekorten in de binnenlandse productie te compenseren.

Bron: VSGP

Publicatiedatum: