Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs daalt weer, gasvoorraad ook

De TTF-gasprijs heeft een daling ingezet. Inmiddels is het dichtstbijzijnde maandcontract, februari 2025, teruggezakt tot het prijsniveau van eind december. Dinsdagochtend ligt de prijs hier onder de 47 euro per megawattuur.

Met nog altijd een stevige, maar niet meer stormachtige wind, lagen de elektriciteitsprijzen vannacht weer dichtbij 0. De EPEX-dagprijs komt uit op ruim 82 euro per megawattuur. In de ochtend- en avondpiek stijgt de prijs alsnog tot 165 en 173 euro per megawattuur.

Op de onbalansmarkt tellen we maandag 5 pieken tot 1895 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract februari 2025 t/m 6 januari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Ook de gasprijs voor de volgende winter, die van 2025/2026, zakt. De contractprijs is hier terug gedaald tot 43 euro per megawattuur.

In een nieuwe update vanuit Brainchild Commodity Intelligence spreekt men de verwachting uit dat deze week de spotprijzen voor elektriciteit stijgen. Dit ondanks een verwachte daling van de TTF-spotprijs voor gas. De desondanks vanwege de recente gasprijsstijging nog hogere gasprijs betekent dat LNG in iets grotere aantallen Europa weet te vinden vanwege het Europese premievoordeel, stipt BCI aan. "De relatief hoge gasprijs betekent dat de dark spread voorsprong houdt op de spark spread doordat de kolenmarkt beter voorzien blijft dan gas." Vanaf dinsdag, vandaag, wordt meer liquiditeit op de energiemarkten verwacht nu ook Driekoningen, een feestdagen in bepaalde landen, ook voorbij is.

Nergens in de EU is de gasopslag al zo leeg als in Nederland, lezen we in de energie-update van Powerhouse. Een bekend gegeven, dat onrust geeft, zeker nu de stormwind weer meer gaat liggen en de temperaturen zakken. Dat stimuleert gasvraag, en trekt de voorraden verder leeg. De gasvoorraden moeten deze zomer weer gevuld worden. Er wordt hierbij dan vooral gekeken naar de vervanging van pijpleidinggas door vloeibaar aardgas (LNG), stelt men bij Powerhouse. "Rusland verscheepte vorig jaar recordvolumes LNG naar Europa, waarmee
het de op één na grootste LNG-leverancier is. De vraag is hoelang Europa deze levering nog toestaat. De levering omvat 4,5 tot 6 miljoen kubieke meter per kwartaal. Hoe dan ook: om LNG te ontvangen moet geconcurreerd worden met Azië. Dat zal dan in de zomer zijn in een periode waar de vraag naar energie stijgt door airco's. Om de LNG toch te verkrijgen zullen de Europese gasgebruikers mogelijk duurder uit zijn dan nu."

Netbeheerder TenneT pleit voor een toekomstbestendig marktmodel met vrijheid voor de markt binnen de fysieke grenzen van het elektriciteitsnet. Dat doet men in een position paper aan het begin van 2025. Ook in het Financieele Dagblad (€) deze oproep, hier door Maarten Abbenhuis, operationeel directeur bij de netbeheerder. "Het energienetwerk moet flexibeler en Europeser."

Minister Hermans (KGG) informeert de Tweede Kamer over de ontwikkeling van zonne-energie in een kamerbrief.

De lagere gasvoorraden dan afgelopen jaar halen ook het (internationale) nieuws. Persbureau Bloomberg wijst er bijvoorbeeld op, in een door BNR aangehaald bericht. Op 6 januari was de Europese vulgraad tot 69% gezakt, met in Nederland een vulgraad tot onder de 54%. Het laagst van heel Europa. De Europese gasvoorraden raken volgens Bloomberg deze winter het snelst leeg sinds 2018.

De grondstofprijzen blijven ook in 2025 laag, behalve die voor goud en gas. Dat meldt onderzoeksbureau BMI. BNR deelt het nieuws van CNBC.