Aurel&Axel runnen een hydrocultuurkas in het centrum van het industrieterrein in Bettembourg, Luxemburg. Daar kweken ze kruiden, sla en eetbare bloemen op een grondstofbesparende manier. Door deze manier van kweken groeien de planten sneller dan bij conventionele teelt. De sla en kruiden groeien 50 procent sneller. "Dat is echt veel sneller. In totaal zijn we tussen de 33 en 50 procent sneller met de planten die we hier kweken," vertelde mede-eigenaar Axel Barreau aan Tageblatt.
De kas gebruikt de warmte van het IFSB-gebouw om het energieverbruik te minimaliseren. Dit betekent dat er geen extra energie wordt gebruikt om het systeem te verwarmen. De schermen worden automatisch geopend en gesloten, afhankelijk van de binnentemperatuur. Ze besparen ook ongeveer 80 tot 90 procent water in vergelijking met de traditionele tuinbouw.
"Het doel is om zoveel mogelijk regenwater te gebruiken, maar in bepaalde periodes is dat niet genoeg, dus moeten we extra water uit het gemeentelijke systeem gebruiken," legt Barreau uit. Om het circuit van het hydrocultuursysteem één keer te vullen, hebben ze tussen de 800 en 1000 liter water nodig. Toch moeten de stadstelers zich ook enigszins aan de seizoenen houden. "Maar het belangrijkste is om ze te verlengen." De mogelijke teeltperiode voor salie is bijvoorbeeld verlengd van twee naar vier maanden.
Voor meer informatie:
https://aureletaxel.com
Indexfoto: Aurel&Axel