Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Post-Brexit handelsbelemmeringen bedreigen voedselvoorziening in VK

Vijf jaar na Brexit blijft het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie aanzienlijke uitdagingen opleveren voor de voedingsmiddelenexporteurs en -importeurs. Onderzoeken, waaronder een studie van het Centre for Economic Performance aan de LSE, wijzen op een daling van de goederenexport, die in 2022 naar schatting 27 miljard pond zal bedragen, waarbij de AGF-sector het zwaarst wordt getroffen. De verwachte extra importcontroles voor groenten en fruit verergeren de situatie, wat zorgen oproept over de toekomstige betaalbaarheid en beschikbaarheid van groenten en fruit in het VK.

Nigel Jenney, Chief Executive van het Fresh Produce Consortium, bekritiseert de manier waarop de Britse regering met de situatie omgaat en benadrukt het gebrek aan aandacht voor de door de sector voorgestelde oplossingen en de mogelijke aanzienlijke verstoring van de voedselvoorziening in het VK. De grensstrategieƫn van de regering, met name het Sevington BCP, worden als ineffectief en duur beschouwd en Jenney dringt aan op onmiddellijke actie om verdere gevolgen voor de sector en de consumenten te voorkomen.

De handelsbelemmeringen die na de Brexit zijn opgeworpen, zijn erkend door zowel deskundigen als economen, waarbij David Henig en Julian Jessop de tastbare negatieve gevolgen voor de economie, de handel en kleine bedrijven hebben opgemerkt. Het Centre for Inclusive Trade Policy meldt een daling van 16% in goederen die naar de EU worden geƫxporteerd en benadrukt de bureaucratische en operationele hindernissen waarmee sectoren als de land- en tuinbouw en visserij nu worden geconfronteerd.

Ondanks de beloftes van de overheid om vooruitgang te boeken, onderstrepen de uitdagingen van de AGF-sector de noodzaak om door de sector geleide oplossingen te herzien en te implementeren om de negatieve effecten van Brexit op de voedselzekerheid en ketens van het VK te beperken.

Bron: FPC

Publicatiedatum: