Twee buren in Oost-Brabant hebben ruzie over slecht onderhouden begroeiing. Onder meer overhangende takken, oude bomen die dreigen om te vallen en een invasieve verboden exoot staan naast een kas. De exoot zou schade toebrengen aan de fundering van de kassen. Een omgevallen boom veroorzaakte al schade aan de kas.
De Rechtbank Oost-Brabant sprak zich op 4 december uit in de zaak. Dat er sprake is van algehele verwaarlozing en ernstig achterstallig onderhoud staat volgens de rechter vast. De rechter trekt regelmatig onderhoud van de begroeiing door de buurman van de teler in twijfel.
Een verklaring wordt aangehaald: "(…) Vanaf het eerste moment dat ik de tuinbouwkas ben gaan huren, dus meer dan 10 jaar geleden, heb ik gezien dat de tuin van de bedrijfswoning vol lag met afval/rommel. (…) In de afgelopen jaren heb ik veel hinder ondervonden van de begroeiing van de tuin van de bedrijfswoning. Dit is met name het geval sinds dat de bedrijfswoning is verkocht (...). Sinds de bedrijfswoning in handen is van [...], is de tuin jarenlang niet onderhouden, het was een complete wildgroei. (…)"
Er volgt nog een deskundigenonderzoek om de schadebedragen vast te stellen. Ondertussen mag de teler camera's, die de luchtramen en niet het perceel van de buurman in de gaten houden, laten hangen.
De twee percelen waren vroeger van één eigenaar. Op het ene perceel staat nu een kas, op het andere perceel een voormalige bedrijfswoning. Vanwege de huidige bedrijfsbestemming mag de woning nu niet verhuurd worden. Beide buren leven niet op goede voet met elkaar. Er zou sprake zijn van elkaar treiteren en ook is er onenigheid over erfdienstbaarheid, waardoor de teler zijn kas kan onderhouden via het perceel van de buurman.
Dit voorjaar volgen nog vervolgstappen in de zaak waarin de teler enkele duizenden de euro's schadevergoeding vordert, terwijl de buurman als tegeneis ruim 25 duizend euro schadevergoeding vordert. Die vordering is afgewezen.