Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Niet eerder zoveel hernieuwbare energie in Europa

De nieuwe week begint met een iets lagere TTF-gasprijs. Na de piek tot boven de 50 euro per megawattuur ligt de prijs nu weer net onder de 50 euro.

De harde wind van vannacht en vandaag drukt de EPEX-dagprijs voor elektriciteit tot een prijsniveau dat lager ligt dan dit weekend. De dagprijs komt uit op 54 euro per megawattuur, vooral dankzij 'nagenoeg 0-uren' in de nacht van zondag op maandag.


TTF-gasprijs contract februari 2025 t/m 3 januari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De onbalansprijs dit weekend bewoog tussen +300 en -230 euro per megawattuur, zo blijkt uit TenneT-data. Negatieve onbalansprijzen zien we alleen op zondag.

Naast de gasprijs liepen ook de olieprijzen op. Voornamelijk omdat beleggers optimistisch waren over de economische vooruitzichten van China, zo valt in een analyse in het FD (€) te lezen. "De Chinese president Xi Jinping beloofde in een toespraak om meer stimuleringsmaatregelen te nemen in 2025 en daarmee de economische groei te bevorderen. Dit zou de vraag naar olie in het land kunnen verhogen, wat positief is voor de olieprijzen. China is de grootste importeur van ruwe olie ter wereld."

Stijgende olieprijzen betekenen doorgaans ook stijgende brandstofprijzen aan de pomp. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs komt maandag op 2,155 euro voor 1 liter Euro95 uit en 1,921 euro voor een liter diesel, zo blijkt uit een overzicht van UnitedConsumers.

Niet eerder werd er in Europa zoveel hernieuwbare energie geproduceerd als in 2024. Dat meldt Eurolectric, de koepel van Europese stroomproducenten. De emissies bij opwek liggen 59% lager dan in 1990. Negatieve prijzen kwamen 1.480 keer voor. Positief is dat de gemiddelde EU day-ahead groothandelsprijs voor elektriciteit met 16% daalde vergeleken met 2023, met enkele opvallende uitzonderingen in het laatste kwartaal van het jaar door Dunkelflaute.

Ook uit België een terugblik op 2024 en elektriciteit vanuit elektriciteitsbedrijf Elia Group. In de Belgische productiemix stijgt hernieuwbare energie naar 29,8% (28,2% in 2023). Gasproductie in België is historisch laag (17,6 % tegenover 25,2% in 2023 en 26,9% in 2022) en Nucleaire elektriciteitsproductie daalt voor het vierde jaar op rij. De gemiddelde elektriciteitsprijzen zijn in 2024 nog steeds hoger dan voor de gascrisis, ondanks een daling van 28% ten opzichte van 2023.

Door de opmars van LNG en de bouw van nieuwe fabrieken verwacht hoogleraar energietransitie Martien Visser dat de gasprijs in 2028/2029 ongeveer zal halveren t.o.v. de prijzen nu. Daarvoor wijst hij bij RTV Noord op contractprijzen die laten zien voor welke prijs gas nu al verhandeld wordt.

De Amerikaanse president Joe Biden gaat nieuwe olie- en gasboringen in een groot gebied voor de Amerikaanse kust verbieden, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. BNR neemt het nieuws over. Het is een van de milieubeschermende maatregelen die hij nog wil doorvoeren voordat Donald Trump op 20 januari president wordt. Trump heeft eerder beloofd Bidens klimaatbeleid terug te draaien.