Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasmarkt schrikt toch nog van stop Russisch gas

Donderdag is de TTF-gasprijs blijven stijgen, tot boven de 50 euro per megawattuur. De markt reageert toch op de al verwachte stop van gaslevering uit Rusland via Oekraïne aan Europa. De aanvoer was goed voor ongeveer 5 procent van de Europese vraag.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt met een land dat nog altijd in de feestdagenstemming verkeert en hierdoor nog niet maximaal om energie vraagt vrijdag op 114 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract februari 2025 t/m 2 januari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De onbalanscijfers van TenneT laten voor zowel 1 als 2 januari weer meerdere prijspieken tot boven de 1000 euro per megawattuur zien. Op 1 januari werd 2 kwartieren 1870 euro aangetikt en op 2 januari noteren we 2 kwartieren met 1895 euro per megawattuur.

Robert Kleiburg, Managing Director bij Recoy, stipt op LinkedIn de steeds extremere pieken en dalen op de onbalansmarkt in 2024 aan. De 100 duurste uren kwamen allemaal ruim boven de 1500 euro per megawattuur uit afgelopen jaar, terwijl de minuren tot -500 euro per megawattuur kwamen.

Het lijkt erop dat gas voorlopig duur blijft. Energiedeskundige Jilles van den Beukel zegt bij de NOS dat hij verwacht dat pas eind van dit jaar een voorzichtige daling van de krapte op de lng-markt te zien is. "De markt moet nu bijkomen van het afsluiten van het Russische gas en andere ontwikkelingen. Daarnaast breiden landen zoals Qatar en de Verenigde Staten hun capaciteit aan vloeibaar gas uit, maar dat is een geleidelijk proces."

De Europese Commissie ziet geen reden voor gaszorgen. Er zijn voldoende alternatieven om niet-Russisch gas via andere routes naar het midden of oosten van Europa te voeren, citeert onder meer Nu.nl.