De kerstperiode is altijd druk voor Australische teler Kapiris Bros. Het bedrijf bereidde zich aan het eind van 2024 voor op de eerste oogst van tomaten voor het zomerseizoen 2024/25 In Two Wells, Australië, loopt de oogst naar verwachting vertraging op door de impact van ToBRFV. In de tussentijd zal het bedrijf inkopen van een partnerteler in Victoria om aan de vraag te voldoen.
Een verschuiving in seizoenen
"Een van onze belangrijkste uitdaging is de seizoensovergang," legt Nick Papatheodorou uit. "Als de temperaturen stijgen, verschuiven we onze focus van Bowen naar Two Wells."
In 2024 deed zich echter een nieuwe uitdaging voor toen het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) werd ontdekt in de Northern Adelaide Plains in Zuid-Australië.
"ToBRFV is een grote uitdaging, vooral nu we het groeiseizoen 2024/25 ingaan," legt Nick uit. "We werken nauw samen met partners om veiligheidsmaatregelen aan te passen en in te voeren om verdere risico's te beperken."
De kas in Two Wells
Teeltechnieken
In Two Wells worden de tomaten op kokossubstraat op goten geteeld en geïrrigeerd met druppelsystemen. "Deze methode, in combinatie met ziekteresistente rassen, helpt ons de productiviteit te optimaliseren en risico's te verminderen," deelt Nick. "De hogedichtheidsplanting zorgt ook voor efficiënt gewasbeheer."
In Devonport, Tasmanië, gebruikt Kapiris Bros Nederlandse technologie voor de teelt van paprika's. "De kassen zijn voorzien van klimaatbeheersingssystemen en irrigatieregelaars om de groeiomstandigheden te optimaliseren." Het teeltbedrijf werkt met een hybride biologisch nutriënten-recirculatiesysteem, waardoor er minder water wordt verspild en de impact op het milieu minimaal is. "Ons bedrijf in Devonport is gericht op duurzaamheid, met recirculerende systemen die 100% van het water voor de teelt gebruiken."
Het teeltbedrijf in Bowen maakt gebruik van teelt in de volle grond. "Hier worden onze tomatenplanten langs touw omhoog geleid en wordt irrigatietape gelegd met behulp van een tractor. Ons teeltbedrijf in Bowen richt zich op de teelt van tomaten. We beheren de planten op een praktische manier, door ze te snoeien en te knippen voor een optimale groei," zegt Nick.
De kas in Devonport, Tasmanië
Economische trends
Nick merkt op dat technologieën zoals satellietbewaking en blockchain steeds belangrijker worden om de traceerbaarheid en kwaliteitsborging te verbeteren. "Deze technologieën worden steeds belangrijker voor onze binnenlandse klanten, waaronder grote retail supermarktketens en nationale restaurantketens."
De economische druk blijft een punt van zorg, aangezien de stijgende kosten voor energie, water en arbeid de Australische telers blijven raken. "Je ziet de kosten van levensonderhoud terug in het koopgedrag van de consument. Hoewel duurzaam en lokaal geteeld fruit belangrijk blijft, is er meer vraag naar kosteneffectief groenten en fruit."
Automatisering omarmen
Een tekort aan arbeidskrachten is een hardnekkig probleem in de land- en tuinbouw, vooral tijdens drukke periodes. "We werken met externe arbeidsbemiddelingsbedrijven om seizoensgebonden arbeidsfluctuaties te beheersen. Zij helpen ons de vraag naar arbeidskrachten te managen zonder de administratieve last van directe tewerkstelling," zegt Nick.
Het blijft echter moeilijk om arbeidskrachten aan te trekken, vooral voor jongere Australiërs. Om dit te verhelpen gebruik Kapiris Bros automatiseringstechnologieën, zoals geautomatiseerde sorteerapparatuur voor het nauwkeurig sorteren van groente en fruit. "Automatisering is duur, maar het helpt ons de efficiëntie te behouden en minder afhankelijk te zijn van arbeid."
Een familiebedrijf
Kapiris Bros werd opgericht door drie broers in Two Wells, Zuid-Australië, en begon als tomatenteler op een areaal van 30 ha. Na verloop van tijd breidde het bedrijf uit met een breder assortiment aan groenten en fruit, waarbij de teelt van tomaten en paprika zich nu uitstrekt over meerdere regio's in het land.
Het bedrijf werd officieel opgericht in 1958 toen John Kapiris naar Victoria verhuisde om zich te richten op de teelt en marketing van tomaten. Na zijn pensionering in 1986 werd het management overgedragen aan vijf van zijn kinderen. De derde generatie Kapiris leidt het bedrijf nog steeds. "We hebben in de loop der jaren een sterke basis opgebouwd en de derde generatie van de familie Kapiris is nu sterk betrokken bij het beheer van het bedrijf," zegt Nick.
In de winter werkt Kapiris Bros samen met de familie Eatough in Bowen, Queensland voor de tomatenteelt. En in de zomer en herfst telen ze paprika's samen met de familie Joubert in Devonport, Tasmanië. Het bedrijf runt ook het oorspronkelijke teeltbedrijf in Two Wells, waar in de zomer en herfst tomaten op substraat worden geteeld. "Kapiris Bros heeft een sterke toeleveringsbasis ontwikkeld door samen te werken met telers in Noord-Queensland, West-Australië, Zuid-Australië, Tasmanië en Victoria. Daardoor hebben we jaarrond een constante aanvoer van tomaten en paprika's."
Voor meer informatie:
Nick Papatheodorou
Kapiris Bros
Tel: +61 3 9689 6711
[email protected]
www.kapirisbros.com.au