Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extracten van komkommerloof tegen aaltjes

Binnen Universiteit Gent is een doorbraak gerealiseerd in de landbouwplaagbestrijding. Extracten van bladeren van de komkommerfamilie, oftewel Cucurbitaceae, hebben aantoonbaar effect op de bestrijding van nematoden in aardappel.



Onderzoekers van de laboratoria van professor Tina Kyndt en Sven Mangelinckx ontdekten bioactieve stoffen in extracten afkomstig van meloen-, courgette- en pompoenschillen en komkommerbladeren. De plantenextracten hebben directe werking op plantweerbaarheid door het initiëren van systemische resistentie (vanuit een reactie in de plant zelf). Het effect is waarneembaar bij toepassing van het extract op zowel het blad als bij de wortels.

Samen met Dewi Hartkamp van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) identificeerde de Universiteit Gent een belangrijke partner in de toeleveringsketen, die de grondstof leverde voor hun innovatieve onderzoek: Circulair Centrum Zuid (CCZ) in Stevensbeek. Bij CCZ wordt onder leiding van Ben Rooijackers jaarlijks meer dan 10.000 ton komkommerloof biomassa verzameld. Na fermentatie van de loofresten wordt komkommerloofsap opgevangen. Deze komkommerloofsap kent momenteel een afzet als kali meststof en sinds vorig jaar een erkenning Afvalstof als Meststof.

Onderzoek van de Universiteit Gent toont aan dezelfde komkommersap belangrijke werking heeft tegen aaltjes, zelfs na sterke verdunning. Volgend jaar vinden wederom veldproeven met aardappel plaats. De verwerking bij CCZ leidt tot vermindering van kosten voor de afzet van biomassa; de toepassing van het sap kan aanvullende waarde creëren.

De toepassing van komkommerloofsap en de extractiemethode zijn beschermd via de patentaanvraag WO2021009164A1. Het onderzoek werd gefinancierd door Lima Europe, Vlaio en FWO. De partners zijn momenteel op zoek naar een industriële partner die bereid is om komkommerloofsap op te werken en in de markt te zetten.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: