Naar de kerstdagen toe zakken veel prijzen, terwijl er meestal een omgekeerde tendens is te zien. Voor prei zijn de prijzen aan de lage kant, rond 0,60 euro/kg, door een overaanbod in West-Europa. Zwakke preiprijzen zijn niet ongewoon in november, maar voorlopig is er nog weinig verbetering in december. De prijsvorming van bloemkool is licht verbeterd in de tweede helft van november en ligt nu rond 1,00 euro/stuk. Aanvoer uit Frankrijk blijft echter de prijs in de versmarkt drukken. Knolselder noteert een redelijke prijs van iets meer dan 0,50 euro/stuk, terwijl witte kool een stabiel niveau van ruim 0,60 euro/stuk aanhoudt.
Tomatenprijzen zijn sinds oktober fors gedaald. De middenprijs van losse tomaten ligt rond 0,93 euro/kg. Trostomaten worden iets lager geprijsd op 0,82 euro/kg, maar beide zakken onder het vijfjarig gemiddelde. Hetzelfde geldt voor komkommers, waar de prijs daalt naar 0,48 euro/stuk. Ook zijn er prijsdalingen in de sla. Voor kropsla is de prijs gezakt naar 0,62 euro/stuk, terwijl varianten als Lollo Bionda en eikenbladsla zelfs nog lagere prijzen halen. Aardbeienprijzen zakten onder het vijfjarig gemiddelde naar 5,58 euro/kg.
De perenmarkt blijft vrij stabiel, hoewel prijzen een paar cent gezakt zijn ten opzichte van vorige maand. Conferenceperen worden vlot verkocht, ook in de B-kwaliteit, waar dat vorig jaar niet het geval was. Prijzen zijn correct met voor middelgrote maten (65-75) een prijs van 1,01 euro/kg, en voor B-kwaliteit nog 0,86 euro/kg. Maten 50-55 worden aan 0,95 euro/kg verkocht. Stabiliteit komt mede doordat de stocks in Belgiƫ bijna een derde lager zijn dan vorig jaar, maar dat geldt niet voor heel Europa.
De stocks voor appels gaan goed vooruit en zijn aan de lage kant. De appelprijzen voor Jonagold en Golden voor commerciƫle maten (65-85) blijven rond 0,95-1,05 euro/kg. Dikke maten (90+) verkopen moeilijker. Ze worden verkocht aan 0,90 euro/kg of dalen soms zelfs tot 0,45-0,60 euro/kg. Voor telers betekent dit met minder kleine maten een extra tegenslag.
Bron: Boerenbond