Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage

"Waterkwaliteit en -hygiëne is te sturen"

Waterkwaliteit en -management; het heeft heel wat voeten in aarde om dat goed te regelen. Het belang daarvan is groot. Zo veel is duidelijk. Tijdens het Erfgoed WaterEvent waren het dé onderwerpen. Het event vond afgelopen donderdag plaats.

Erfgoed biedt zich steeds vaker aan als leverancier van volledig geïntegreerde watersystemen. Oftewel turnkey projecten. Cor Bremmer, operationeel directeur Erfgoed, somt het hele rijtje op wat daar bij een turnkey aanpak hoort: grondwerk, logistiek, watersystemen, wateropslag, irrigatiesystemen, waterontsmetting en natuurlijk teeltvloeren. "De uitgangspunten zijn altijd: Hoe krijgen we een optimale teelt? En hoe krijgen we een uniform gewas? Dat is wat we willen." Corné Verduijn, manager watersystemen Erfgoed vult aan dat ze graag met de klant meedenken. "We willen naast onze klanten staan. Ze ontzorgen. Onze Erfgoed-computer is daar een goed voorbeeld van. Het biedt ons de mogelijkheid om op afstand met onze klanten mee te kijken naar hun watersysteem. We kunnen dus mee schakelen, indien nodig."

Dick Breugem, Van Iperen. Bekijk hier alle foto's.

Dick Breugem , Van Iperen, hield zijn betoog over waterhygiëne. Het watersysteem bepaalt voor een belangrijk deel de waterkwaliteit. Zijn collega's die zich dagelijks bezig houden met watermetingen, voeren die op locatie uit. De watermonsters worden zowel ter plaatse als in het laboratorium bekeken. Er wordt gekeken naar bijvoorbeeld ATP, temperatuur, EC, pH, zuurstofgehalte, waterstofperoxide, nitriet en koper. Die elementen zijn belangrijk om te weten waar teelttechnische problemen op te sporen zijn. En als de oorzaak bekend is, is het op te lossen.

Zuurstofgehalte in het water
Zuurstof in het water is nodig voor wortelgroei, ademhaling en nutriëntentransport. Als er zuurstofgebrek is, vormen schadelijke stoffen binnen de wortels en het wortelmilieu zich snel. Met als gevolg een explosieve groei van anaerobe bacteriën en versterking van diverse stressreacties.

"Bij voldoende zuurstof zien we dus het tegenovergestelde: sterkere wortels, minder aantasting van wortels door schimmels en bacteriën en een gezonder gewas," legt Dick uit. "Houd de leidingen schoon," is zijn advies. En spoel de leidingen voor de eerste beurt goed door."

Om biofilm te voorkomen en op te lossen zien ze goede resultaten van een product met waterstofperoxide gestabilieerd met zilverchelaat. Als deze in aanraking komen met de bacteriën worden de celwanden geperforeerd en vallen ze uit elkaar. Daarmee zijn ze niet actief meer en dus onschadelijk.

Micha van Nieuwkerk, Van der Ende Group. Bekijk hier alle foto's.

Micha van Nieuwkerk van Van der Ende Group kreeg na Dick het podium. Zij knippen het watermanagement in drie delen op: beschikbaarheids-, recirculatie- en lozingsstrategie. Het model is zo ontworpen om op het juiste moment over voldoende water van goede kwaliteit te beschikken, tegen zo laag mogelijke kosten en met zo weinig mogelijk (geen) gevolgen voor milieu en klimaat.

De oplossingen van Van der Ende zijn gericht op waterkwaliteit. "Die kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de volgende parameters: electrische geleidbaarheid, totaal opgeloste vaste stoffen, zuurgraad en basiciteit, waterhardheid, alkaliniteit, totaal onopgeloste vaste stoffen, troebelheid, totaal organische koolstof en tot slot het chemisch- en biologisch zuurstof verbruik. Als de kwaliteit van het water niet goed genoeg is zie je allerlei risico's stijgen." Micha noemt er een aantal: "Elementen slaan neer en veroorzaken verstoppingen bij een hoge pH, HD-vernevelaars raken verstopt bij een hoge waterhardheid) of ongewenste micro-organisme groeien in de silo door een foutief biologisch zuurstof gebruik.


Dagvoorzitter Cock van Bommel. Bekijk hier alle foto's.

Waterkwaliteitsproblemen vragen om een oplossing. Iedere waterstroom vraagt om een eigen aanpak. Kies datgene dus wat past. "Veelal wordt het een trein aan systemen om tot het gewenste resultaat te komen. De volgende 'wagons' kunnen onderdeel zijn van de trein: UV, ozon, verhitting, ultrafiltratie, omgekeerde osmose, water ontharder, deelfiltratie.

Na de presentatie verkasten de bezoekers naar de informatiemarkt in de loods. Albers Alligator, Van der Ende, Van Iperen, Netafim, Jaritech, ProMinent, Uvar Holland, Kemeling Kunststoffen en Bucon presenteerden zich daar.

Bekijk hier de fotoreportage.

Voor meer informatie:
Erfgoed
Bredeweg 59
2751 GH Moerkapelle
T +31 (0)79 593 38 00
www.erfgoed.nl
[email protected]