Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tripsdruk in paprikateelt Almería

Ook in Almería beginnen de temperaturen te dalen na een volgens de Spaanse meteorologische dienst 'extreem warme' novembermaand. De temperatuurdaling heeft de telersprijzen voor aubergines opgedreven tot boven de € 2 per kilo.

"Aubergines zijn gevoelig voor temperatuurwisselingen, meer dan courgettes of komkommers", zegt Dimitri Calabrese van Hortoverde. "Bij kou stopt de groei van de plant en vertraagt de oogst. Op bewolkte dagen vallen zelfs bloemen op de grond, wat de beschikbaarheid drastisch vermindert totdat de temperaturen weer stijgen. Dit zorgt het hele jaar door voor prijspieken bij aubergines."

Hoge prijzen lijken aantrekkelijk zijn voor de telers, maar ze bemoeilijken de afzet. "In mijn geval, wanneer ik exporteer naar Italië, kost het verpakken en verzenden ongeveer €0,70 per kilo. Dat komt bovenop de productprijs. Supermarkten rekenen daar nog hun marge overheen. Als consumentenprijzen stijgen naar €3 of €4 per kilo, stokt de vraag."

Wat tomaten betreft, is het tomatenvirus ToBRFV dit seizoen minder problematisch dan voorgaande jaren. De teelt verloopt soepel, maar er is een toenemende aanwezigheid van Marokkaanse tomaten in de schappen. "In Italië accepteerden veel supermarktketens tot voor kort geen Marokkaanse tomaten. We zien nu dat discounters er steeds vaker mee werken. Toch geven andere supermarktketens nog de voorkeur aan lokaal of Spaans product", merkt Dimitri op.

Bij paprika's heeft de hitte aan het begin van het seizoen geleid tot kwaliteitsproblemen. Maar de grootste uitdaging is opnieuw de plaag Thrips parvispinus, die vorig jaar ook al een probleem was. "Sommige telers geven aan dat het een serieus probleem blijft. Als er geen effectieve geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën ter beschikking komen, overwegen veel telers om volgend seizoen geen paprika's meer te planten."

De daling van de temperaturen kan de trips-populatie in de kassen van Almería doen afnemen. Toch wijst het waarschuwingssysteem voor plantenziektes in Andalusië (RAIF) erop dat de plaag dit jaar ernstiger is dan voorgaande jaren. Bepaalde percelen zijn zelfs volledig geruimd door de schade aan de vruchten.

"Trips veroorzaakt donkere, ruwe vlekken op de paprika's. Dat is een esthetisch probleem, maar het maakt ze ongeschikt voor de versmarkt. Bij Hortoverde leveren we klasse I aan supermarkten, maar we hebben ook klanten voor de klasse II paprika's. Maar zelfs deze klanten accepteren geen paprika's die door Thrips parvispinus zijn aangetast. Daardoor gaat die oogst volledig naar de verwerkende industrie, waar de prijzen veel lager liggen dan in de versmarkt", legt Dimitri uit.

"In El Ejido was er eind oktober ook een flinke hagelbui die verschillende kassen en gewassen beschadigde. Veel telers die getroffen zijn door de hagel of door een hoge tripsdruk, zullen nu waarschijnlijk overwegen om te ruimen en pas weer aan de slag gaan wanneer het tijd is om de watermeloenen te planten", besluit hij.

Voor meer informatie:
Hortoverde Nature S.L.
Ctra. La Mojonera-El Solanillo, 4855
04738 Vícar (Almería) – Spanje
Tel: +34 950 500 999
[email protected]
www.hortoverde.com