De NOS berichtte op 19 december dat landelijk netbeheerder TenneT bedrijven in de kop van Noord-Holland oproept voorlopig niet van het aardgas af te gaan. Het gaat daarbij volgens de NOS onder meer om glastuinbouwbedrijven met WKK's die, op verzoek van netbeheerders, geregeld elektriciteit terugleveren aan het net. "Dat onderstreept nog maar eens dat onze WKK's onmisbaar zijn, vooral op momenten dat er geen wind- en zonne-energie beschikbaar is", zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.
De belangrijke rol van WKK lijkt volgens haar door de rijksoverheid echter miskend te worden. "De berichtgeving over wat er nu in de kop van Noord-Holland gebeurt, staat haaks op het huidige kabinetsbeleid. Als gevolg van dat beleid krijgen telers vanaf 1 januari te maken met hogere tarieven energiebelasting. Daarbovenop dreigt extra CO2-beprijzing als het kabinet ervoor mocht kiezen de glastuinbouw in het ETS2 op te nemen, en een bijmengverplichting groen gas. Dat valt allemaal niet te rijmen met de belangrijke rol die WKK speelt in de elektriciteitsvoorziening", stelt Bom-Lemstra.
Energieconvenant
Dankzij het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 zit Glastuinbouw Nederland rechtstreeks met het ministerie van Klimaat en Groene Groei, het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en andere betrokken ministeries aan tafel. "Dat biedt gelegenheid om deze berichtgeving over de rol van WKK, het CO2-beprijzingsbeleid en de tegenstrijdigheid daartussen ter bespreking te brengen, met een verwijzing naar de afspraken uit het convenant. Wij hebben dit onderwerp daarom al op de agenda geplaatst." Begin januari gaan de gesprekken hierover van start.
Bron: Glastuinbouw Nederland