Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nettobedrijfsresultaat glasgroentebedrijf gedaald

In 2024 wordt het nettobedrijfsresultaat voor een gemiddeld glasgroentebedrijf geraamd op ruim 9,15 euro per vierkante meter, wat een daling van 9 eurocent per vierkante meter betekent.

Onderverdeeld naar subsectoren, wordt in deze raming een mutatie verwacht voor het nettobedrijfsresultaat per vierkante meter:

  • een daling van bijna 3,75 euro bij tomatenbedrijven
  • een stijging van bijna 8,50 euro bij komkommerbedrijven
  • een stijging van ongeveer 1,20 euro bij paprikabedrijven
  • een daling van 4,25 euro bij overige glasgroentebedrijven.

Het inkomen uit bedrijf van een gemiddeld glasgroentebedrijf steeg met bijna 20 eurocent per vierkante meter tot ongeveer 12,60 euro per vierkante meter.

Onderverdeeld naar subsectoren wordt in deze raming verwacht dat het inkomen uit bedrijf per vierkante meter:

  • op tomatenbedrijven afnam tot bijna 10 euro, wat een aanzienlijk verschil is ten opzichte van vorig jaar met een daling van 3,40 euro.
  • bij het gemiddelde paprikabedrijf steeg. Met ruim 11,30 euro is dit een stijging van het inkomen.
  • bij gespecialiseerde komkommerbedrijven steeg tot ruim 26 euro. In 2022 was dit nog ongeveer 32 euro.

De opbrengst per vierkante meter over gehele linie afgenomen
Voor een gemiddeld glasgroentebedrijf is de totale opbrengst per vierkante meter met circa 4 euro gedaald naar 78 euro, wat neerkomt op een afname van circa 5%. De grootste daling deed zich voor bij tomaten, bij komkommer was er enige groei. Diverse factoren lagen hieraan ten grondslag. Met name bij komkommers werd de stijging veroorzaakt door de hogere verkoopprijs. Bij tomatenbedrijven daarentegen werd de daling voornamelijk gerealiseerd door de daling van de verkoopprijs van tomaten.

Kosten per vierkante meter afgenomen
De bedrijfseconomische kosten per vierkante meter op een gemiddeld glasgroentebedrijf zijn afgenomen, met ruim 5% ten opzichte van 2023. De individuele kostenontwikkelingen per vierkante meter laten een gevarieerd beeld zien. Zo zijn de kosten per vierkante meter voor betaalde arbeid gestegen met circa 5%, voor zaaizaad en pootgoed met bijna 8%, terwijl de energiekosten per vierkante meter zijn gedaald met 23%.

De kostenmutatie volgde bij de subsectoren in dezelfde lijn, met uitzondering van tomatenbedrijven, maar deze werkte vaak wat anders door in de totale kosten, mede door de verschillende bedrijfsstructuren. Bij tomatenbedrijven vertegenwoordigden de energiekosten in 2023 ongeveer 32% per vierkante meter van de totale kosten, terwijl dit bij komkommerbedrijven 25% per vierkante meter was.



Bron: Agrimatie

Publicatiedatum: