De Agro Vertrouwensindex van de Wageningen Economic Research (WEcR) laat de onontkoombare waarheid zien van de dagelijkse realiteit. Het vertrouwen dat boeren en tuinders hebben in de continuïteit van hun onderneming blijft laag, constateert LTO dat op de cijfers reageert.
"Boeren en tuinders zien hun kosten door onder meer strengere wetgeving, inflatie, hogere arbeidskosten, hogere financieringslasten en extra kosten voor dier- en plantenziekten fors stijgen, terwijl de opbrengsten, ondanks de stijgende consumentenprijzen, bij boeren en tuinders niet of nauwelijks stijgen. Het verdienvermogen van de agrarische ondernemer verdwijnt als sneeuw voor de zon," aldus Eric Douma, portefeuillehouder Ondernemerschap & Onderwijs bij LTO.
Met de Agro Vertrouwensindex meet WEcR het vertrouwen van boeren in hun onderneming en in de toekomst. Op het nulpunt zijn evenveel boeren en tuinders negatief als positief gestemd. Het langlopende gemiddelde is 11 punten, waarbij er dus meer boeren en tuinders positief dan negatief gestemd zijn. In het derde kwartaal van 2024 ligt de index op 4 punten en is dit is 1 punt lager tegenover het vorige kwartaal. De Agro Vertrouwensindex laat vooral een daling zien bij ondernemers in de grondgebonden sectoren, zoals akkerbouw en melkveehouderij.
Hoge kosten en lage prijzen van producten
Vooral akkerbouwers en melkveehouders zijn negatiever dan hun collega's in de andere sectoren. Het vertrouwen zit sterk onder het langlopende gemiddelde. Het gebrek aan vertrouwen bij akkerbouwers ligt volgens WEcR aan de lagere prijzen van producten en onder meer de hogere prijzen van gewasbeschermingsmiddelen. Naast de PAS-, stikstof en mestproblematiek bieden deze ontwikkelingen weinig basis voor vertrouwen in de toekomst.
LTO volgt de ontwikkelingen op de voet, maakt zich zorgen over het gebrek aan vertrouwen en ziet dit als onderdeel van een bredere ontwikkeling. Ron Mulders, portefeuillehouder Gezonde Planten bij LTO: "Het huidige beleid biedt steeds minder ruimte om te ondernemen. Bijvoorbeeld het gewasbeschermingsmiddelenbeleid dat steeds meer gaat knellen, met minder beschikbare middelen om producten waar de markt om vraagt te beschermen."
Meedoen aan het onderzoek
Wilt u meedoen aan het onderzoek? Dat kan via de website van de Wageningen Universiteit.
Bron: LTO