ISO Horti Innovators is onlangs toegetreden tot de Club van 100 van de Businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR). Het bedrijf hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere automatisering van de sector. CTO Henk-Jan van Ooijen kijkt ontzettend uit naar de samenwerking. "We hebben nu korte lijnen met plekken waar fundamentele ontwikkeling plaatsvindt."
Als toeleverancier van automatiseringsprocessen in de glastuinbouw wil ISO Horti Innovators meelopen in het 'front van de innovatie', zegt CTO Henk-Jan van Ooijen. "Dat was voor ons de voornaamste reden om lid te worden van de Club van 100. We hadden al eerder samengewerkt met WUR, onder meer bij de ontwikkeling van een applicatie voor het nemen van bladsamples voor DNA-analyse. Met de Club van 100 gaan we nu ook intensiever samenwerken met ketenpartners. Hiermee blijven we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en kunnen we krachten bundelen. We hebben nu korte lijnen met plekken waar fundamentele ontwikkeling plaatsvindt."
Oplossingen voor automatisering
ISO Horti Innovators houdt zich bezig met het automatiseren van arbeidsintensieve processen in met name de bedekte tuinbouw, vertelt Van Ooijen. "Mede door schaarser en duurder wordende arbeid is er in de glastuinbouw een steeds grotere vraag naar automatisering. Wij ontwikkelen machines voor werkzaamheden die nu nog veelal met de hand worden gedaan. Dat doen we voor drie groepen: de bloemensector, de foodsector en voor carbon & fibre. De meeste van onze machines zijn gericht op de voorkant van de teelt, dus bij het steksteken, sorteren en enten van plantjes. Maar we schuiven steeds meer op naar oplossingen voor in de kas, zoals oogstrobots."
Nieuwe kansen en inzichten
Van Ooijen geeft een voorbeeld van wat de samenwerking binnen de Club van 100 ISO kan opleveren. "In veel van onze machines en systemen zitten camera's en sensoren verwerkt. Als ontwikkelaars en producenten hiervan met innovaties op de markt komen, willen we dat natuurlijk in een zo vroeg mogelijk stadium weten. Die innovaties kunnen we namelijk weer benutten in onze machines. Daarnaast hopen we ook op interessante inzichten vanuit de wetenschap. Het mooiste zou zijn als WUR vraagstukken opwerpt waar we zelf nog helemaal niet over nagedacht hadden."
Vertalen technologie naar praktijk
ISO heeft de Club van 100 ook zelf wat te bieden, benadrukt Van Ooijen. "Onze kracht ligt in het vertalen van technologie naar praktische oplossingen. Die praktische insteek nemen we mee naar de Club van 100. We kunnen bijvoorbeeld input geven als het gaat om de mogelijkheden en beperkingen van een robotgrijper, zoals hoe die een plantje beetpakt. Maar we kunnen ook meedenken over wat er allemaal nodig is voor goede verwerking van beelden (vision technology). Die input kan helpen om tot werkbare oplossingen te komen voor telers. De ontwikkelingen op het gebied van automatisering gaan momenteel razendsnel. Wij willen de sector daarbij ondersteunen."
Eerder collega's dan concurrenten
Van een concurrentiestrijd tussen partijen in de Club van 100 is volgens Van Ooijen geen sprake. "De glastuinbouw kenmerkt zich van oudsher door veel samenwerking. Iedereen kijkt bij elkaar in de keuken. We zijn dus eerder collega's dan concurrenten. Natuurlijk gaan we niet onze algoritmes delen, maar we laten wel zien waar we ons mee bezighouden. En andersom geldt dat ook. Als een veredelaar een nieuw type tomaat ontwikkelt, moeten wij daarop inspelen. Zo helpen we elkaar uiteindelijk allemaal vooruit. Ik kijk dan ook ontzettend uit naar de samenwerking binnen de Club van 100."
Bron: WUR