Hebt u plannen voor een bouwproject? Door het wegvallen van de bouwvrijstelling in 2022 moet nog altijd worden bekeken hoeveel stikstof er vrijkomt voordat de benodigde vergunningen afgegeven kunnen worden. Laat dit u niet weerhouden, want dit is snel in beeld te brengen. In dit artikel deelt Flynth wat dit betekent en hoe u verder kunt.
In 2022 oordeelde de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat de vrijstelling voor de vergunningplicht voor stikstofemissies tijdens de bouw- en aanlegfase, in strijd is met de Europese natuurwetgeving. Nog altijd is deze bouwvrijstelling van tafel.
Hoe nu verder? Start met de voortoets
Voor elk bouwproject moet u vooraf aantonen dat er gedurende het bouwproces én door het gebruik van het bouwwerk geen toename van stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden kan optreden. Dit doet u door alle stikstofbronnen in kaart te brengen en de stikstofdepositie te berekenen met de AERIUS Calculator. Dit noemen we de voortoets.
Als het bouwproject geen significante stikstofdepositie veroorzaakt (minder dan 0,005 mol N per hectare per jaar) kan de bouwvergunning direct worden verleend. Indien er wel een significante toename van stikstofdepositie plaatsvindt, vraagt u eerst een natuurvergunning aan.
Natuurvergunning
U kunt een natuurvergunning krijgen als u de depositietoename van het bouwproject mitigeert door elders stikstofemissies te verlagen. Dit is het zogenaamde extern salderen. Dit kan door 'stikstofrechten' te leasen of kopen van een andere ondernemer.
Een ondernemer met stikstofrechten, zoals een agrarisch ondernemer, kan door deze te verleasen of te verkopen stikstofruimte beschikbaar stellen aan anderen. Bijvoorbeeld aan iemand met bouwplannen.
Met een zogenaamde 'passende beoordeling' kunt u vervolgens aantonen dat per saldo de stikstofdepositie op geen enkel stikstofoverbelast Natura 2000-gebied zal toenemen.
Wel doorgang? Bouwprojecten toch mogelijk?
Inmiddels heeft Flynth ruime ervaring met het uitvoeren van AERIUS-berekeningen voor bouw- en aanlegfasen. In de meeste gevallen kunnen projecten doorgaan, omdat de stikstofdepositie gedurende de bouwfase minder dan 0,005 mol bedraagt. Dit betekent dat er geen significante effecten zijn, waardoor de benodigde vergunningen gewoon verleend kunnen worden. In dergelijke situaties volstaat het om een voortoets uit te voeren en AERIUS-berekeningen aan te leveren. Het aanvragen van een natuurvergunning of extern salderen is dan niet nodig.
Voorkom vertraging bij bouwprojecten
Om vertraging te voorkomen, is het essentieel om tijdig de juiste AERIUS-berekeningen en een passende beoordeling op te stellen en in te dienen. Houd hier al rekening mee tijdens de planfase. Bij het vaststellen van een bestemmingsplan moet ook duidelijk zijn dat er geen significante toename van stikstofdepositie zal optreden.
Ondersteuning
Flynth en Rombou helpen u graag verder. Samen inventariseren ze alle stikstofbronnen. Zij verzorgen de AERIUS-berekeningen (voortoets) voor u. Als extern salderen noodzakelijk is, begeleiden zij ook dit hele traject. Van het opstellen van lease- of verkoopovereenkomsten en het maken van een passende beoordeling, tot het indienen van de aanvraag voor de benodigde vergunningen en juridische ondersteuning.
Voor meer informatie:
Flynth
Tel: +31 (0)88 2367777
[email protected]
www.flynth.nl