Tholen - Wil de sector haar license to produce behouden, dan zal er (nog) beter gecommuniceerd moeten worden, bijvoorbeeld ook over hoe de glastuinbouw een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie. De teler is niet alleen een gasverbruiker, maar ook een leverancier van energie. En dat is iets waarvoor de sector zich niet hoeft te schamen, vindt teler Paul van Schie die vorig jaar in een vergelijkbare sessie ook dit geluid verkondigde.
Dinsdagmiddag, op bezoek bij Juva in Poeldijk voor de Meet & Greet Energie van Greenport West-Holland, wijzen meerdere sprekers op het belang van communicatie tijdens de bijeenkomst met als thema 'Faciliteren en co-creëren'.
Meindert Stolk. Foto Greenport West-Holland
Nieuw EnergieAkkoord
Allereerst Meindert Stolk, voorzitter van Greenport West-Holland en provinciebestuurder in Zuid-Holland. Hij wijst erop dat in het nieuwe EnergieAkkoord dat in 2026 van start gaat, er nadrukkelijk ook een koppeling moet zijn met de nieuwe communicatiestrategie van de greenport.
Aan het nieuwe EnergieAkkoord wordt in 2025 gewerkt. Martin van der Hout, de Programmaregisseur van het EnergieAkkoord, vertelt dat het doel is om het huidige akkoord te verlengen, maar vooral ook te updaten. Dat is logisch ook, want in een paar jaar tijd is er veel veranderd op energiegebied.
Versnelling transitie glastuinbouw 2027
Een plaatje van Robert Bergenhenegouwen, gebruikt in de presentatie van Evelien Brederode van Capturam, laat dat duidelijk zien. Het hele energiesysteem is een stuk complexer geworden met bijvoorbeeld teruglevering van zonnepanelen, en tegenwoordig ook al van batterijen.
De Programmamanager Energietransitie bij één van de drie werkmaatschappijen die onder Juva vallen (naast Capturam ook Westland Infra en Anexo) voorspelt dinsdagmiddag een versnelling in de energietransitie in de glastuinbouw vanaf 2027. Tegen die tijd hebben de aanstaande belastingmaatregelen, die in 2025 in gaan, niet alleen de voorlopers, maar ook de rest van de sector in beweging gekregen.
Evelien Brederode. Foto Greenport West-Holland
Groen gas
Evelien adviseert telers niet te wachten op waterstof, want dat duurt te lang, maar ziet wel kansen met groen gas. Het kabinet overweegt een bijmengverplichting, niet populair in de glastuinbouw, maar volgens de programmamanager in potentie wel een goede stimulans om de productie van groen gas op te schroeven.
Dit is een van de opties die wordt onderzocht om het elektriciteitsnet in Westland - dat als een van de weinige in Nederland nog niet helemaal op slot zit - ook niet op slot te laten gaan.
Snel geld
Erik Persoon, sprekend als voorzitter van de Coöperatie Broekpolder2040, is ervan overtuigd dat veel mensen niet weten hoe ver de sector al is. "We zijn veel verder dan iedereen weet." De teler is van mening dat het energievraagstuk opgelost moet worden voor de glastuinbouw. "Als we dit opgelost krijgen, dan mogen we blijven." Hij is vastbesloten het ook op te lossen, met een groep kartrekkers in zijn polder, die goed voorzien is van aardwarmte. Deze zomer werd een Ontwikkelperspectief gepresenteerd.
Wat volgens Erik soms nog wel remmend kan werken in de transitie, is dat er momenteel in de energiemarkt in transitie 'snel geld' verdiend kan worden, bijvoorbeeld met WKK's. Hij pleit ervoor dat geld niet alleen in te zetten voor schaalvergroting en een goedkopere tomaat, maar juist ook om snelheid te houden in de verduurzaming, die hard nodig is voor het bestaansrecht van een sector die bij vlagen stevig onder druk staat.
Erik Persoon. Foto Greenport West-Holland
Aardwarmte
De telers in de Broekpolder kunnen momenteel al van drie aardwarmtebronnen gebruik maken, en het project Wippolder kan hier als vierde nog bij aan gaan sluiten. Danny van den Berg van Aardwarmte Vogelaer (en GeoPower Oudcamp) kreeg de vraag voorgelegd hoe aardwarmte complementair is aan restwarmte en aan de gebouwde omgeving.
De algemeen directeur van beide aardwarmteprojecten wijst erop dat, hoewel de Westlandse bodem veel aardwarmtepotentie heeft, er bij lange na niet genoeg is om alle vraag in te vullen. 427 MW basislast in 2030 is de voorspelling van de vraag in Westland en Delfland. "Dat kunnen we niet alleen met aardwarmte invullen." Restwarmte is nodig, en gesprekken hierover lopen.
Danny van den Berg. Foto Greenport West-Holland
En die gebouwde omgeving? Die krijgt momenteel van vier aardwarmteprojecten al warmte. Aardwarmte Vogelaer is ook aan een woonwijk gekoppeld en daarmee het vierde project dat ook aan de gebouwde omgeving levert. Danny ziet potentie voor veel meer levering aan de gebouwde omgeving, onder meer in Den Haag, maar wijst er ook op dat het lang duurt voordat het zover is. Er wordt onder meer gewacht op de Wet collectieve warmtevoorziening, die de huidige Warmtewet moet vervangen. En, zo benadrukt Danny, samenwerking is mooi, maar prijs is ook belangrijk. Subsidies kunnen helpen de transitie naar aardwarmte te versnellen.
Pauline de Jong. Foto Greenport West-Holland
Tool voor transitie
Tussen alle presentaties door heeft Pauline de Jong van de Haagse Hogeschool de taak een interactief onderdeel te verzorgen. Een klein quizje brengt reuring, en ondertussen praat de docent/onderzoeker uit het Team Energy in Transition de zaal bij over het Interregproject RE-Greenhouse. Daarbinnen wordt in internationaal verband met diverse partners gewerkt aan een tool die diverse partijen, waaronder telers, handvatten moet gaan bieden om de transitie te maken.
Voor meer informatie:
Greenport West-Holland
[email protected]
www.greenportwestholland.nl