Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU neemt nieuwe verpakkingsregels aan om afval te verminderen

Deze week heeft de Europese Raad formeel een verordening betreffende verpakking en verpakkingsafval aangenomen. De nieuwe regels zullen de productie van verpakkingsafval aanzienlijk verminderen door bindende streefcijfers voor hergebruik vast te stellen, bepaalde soorten verpakkingen voor eenmalig gebruik te beperken en marktdeelnemers te verplichten het gebruik van verpakkingen tot een minimum te beperken. De verordening heeft betrekking op de volledige levenscyclus van verpakkingen.

Veilige, duurzame en recyclebare verpakking
De nieuwe regels omvatten onder andere de volgende eisen voor verpakkingen:

  • Doelstellingen voor 2030 en 2040 voor een minimumpercentage gerecycled materiaal (tot 65% voor wegwerpplasticflessen tegen 2040).
  • Minimalisering van het gewicht en volume van verpakkingen en het vermijden van onnodige verpakkingen.
  • Minimalisering van tot bezorgdheid aanleiding gevende stoffen, met inbegrip van het beperken van het op de markt brengen van verpakkingen die in contact komen met levensmiddelen en die per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) bevatten, als deze bepaalde drempelwaarden overschrijden.
  • Etikettering, markering en informatievereisten (bijvoorbeeld over materiaalsamenstelling of gerecycled materiaal) moeten het sorteren en kiezen door de consument vergemakkelijken.

Plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik
De nieuwe regels introduceren beperkingen op plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik voor:

  • Voorverpakte groenten en fruit van minder dan 1,5 kg.
  • Voedsel en dranken die worden gevuld en geconsumeerd in hotels, bars en restaurants.
  • Individuele porties specerijen, sauzen, melk creamer, en suiker in hotels, bars en restaurants.
  • Kleine cosmetica- en toiletartikelen voor eenmalig gebruik in de accommodatiesector (bijvoorbeeld shampoo- of bodylotionflessen).
  • Zeer lichte plastic zakken (bijvoorbeeld die worden aangeboden op markten voor grote boodschappen).

Doelstellingen voor hergebruik en navulverplichtingen
De verordening stelt nieuwe bindende streefcijfers voor hergebruik vast voor 2030 en indicatieve streefcijfers voor 2040. De streefcijfers variƫren afhankelijk van het type verpakking dat door exploitanten wordt gebruikt (bijvoorbeeld bindende streefcijfers van 40% voor transport- en verkoopverpakkingen en 10% voor gegroepeerde verpakkingen).

Volgens de nieuwe regels moeten afhaalbedrijven hun klanten de mogelijkheid bieden om hun eigen verpakkingen mee te nemen, zodat ze die zonder extra kosten kunnen vullen met koude of warme dranken of kant-en-klaarmaaltijden.

Volgende stappen
De formele goedkeuring door de Raad markeert de laatste stap in de gewone wetgevingsprocedure. De verordening wordt nu bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU en treedt in werking. De verordening wordt 18 maanden na de datum van inwerkingtreding van toepassing.

Achtergrond
Hoewel de recyclingpercentages in de EU zijn gestegen, groeit de hoeveelheid verpakkingsafval sneller dan de hoeveelheid die wordt gerecycled. In 2022 produceerde de EU bijna 186,5 kilogram verpakkingsafval per persoon, waarvan 36 kilogram kunststofverpakkingen. Dit betekent dat we in de EU elke dag een halve kilo verpakkingsafval per persoon produceren.

De huidige EU-richtlijn betreffende verpakking en verpakkingsafval werd voor het eerst aangenomen in 1994 en is verschillende keren herzien. De richtlijn bevat regels om verpakkingsafval in alle EU-lidstaten te voorkomen en te beheren. Uit verschillende evaluaties van de richtlijn is echter gebleken dat deze er niet in is geslaagd om de negatieve milieueffecten van verpakkingen te verminderen.

Voor meer informatie:
Peristera Dimopoulou
European Council
Tel: +32 2 281 61 56
[email protected]
www.consilium.europa.eu

Publicatiedatum: