Tholen - Als je een kas dicht houdt, dan verlies je geen kostbare warmte, water en CO₂ meer. Dat is nogal wiedes. Maar wil je het klimaat in de kas optimaal houden voor de gewassen die je teelt, dan zul je wel op zoek moeten naar technieken die dit mogelijk maken zonder ramen te hoeven openen. Een team specialisten aangesloten bij Gentle Green stak de koppen bij elkaar om hiervoor een systeem te ontwikkelen. En dat systeem is klaar om de markt op te gaan, vertelt Edwin van der Knaap.
Edwin van der Knaap, een teeltexpert met lange internationale ervaring, die de rol van Chief Product Officer invult, is sinds kort aangesloten bij het bedrijf. Gentle Green, gevestigd in Almere, ontwikkelde een geïntegreerd klimaatsysteem. Het systeem geeft de teler te allen tijde volledige controle over temperatuur, luchtvochtigheid, CO₂ en luchtcirculatie en daarmee de beste condities voor de productie van de gewassen, stelt Edwin.
"De techniek is een doorbraaktechniek. Er is uitgegaan van telen in een gesloten kas. Ons systeem voorziet in hele precieze klimaatcontrole, volledig gelijkmatig door de gehele kas." Gentle Green is een engineering-bedrijf dat tevens zorgdraagt voor de realisatie van het systeem. Het internationale team wordt gevormd door specialisten met een lange ervaring in klimaat- en procescontrole in de gebouwde omgeving en de procesindustrie. "Wat wij doen is geïntegreerd systeemontwerp, waarbij we gebruik maken van bestaande technieken."
De kas kan werken met fossiele brandstof, maar heeft geen fossiele brandstof nodig. CO₂ wordt ingekocht of uit de atmosfeer gewonnen en dient alleen al aanvulling voor de opname door planten. Aangezien de kas gesloten is, wordt het risico van binnendringen van virussen, bacteriën, schimmels en stuifmeel enorm verminderd. Dit neemt uiteraard niet weg dat vanwege andere dragers, als zaden en mensen, ook in kassen met het Gentle Green-systeem strikte hygiëneregels moeten worden gevolgd.
Test in kas Almere
In 2021 is voor het eerst met het systeem gewerkt. In een kas in een glastuinbouwgebied in Almere werd een deel omgebouwd om met het systeem van Gentle Green te kunnen testen. "Het systeem werkt zeer precies en met zeer laag energieverbruik", benadrukt Edwin. Na uitgebreid testen is veel tijd gestoken in value engineering (verlagen van de kosten) en het productierijp maken van het systeem.
Op dit moment is Gentle Green in gesprek met telers met diverse teelten. Edwin wijst op marktontwikkelingen die volgens de specialisten van Gentle Green om innovatie van de groenteteelt vragen. "Op het gebied van onder meer CO₂, water, energie en gewasbescherming gaat er de komende tijd veel veranderen in Nederland en vele andere landen in termen van wetgeving. Met ons systeem is de teler verzekerd van een oplossing die deze wetgeving ver vooruit is en dus een toekomstbestendige oplossing is"
Tijdens de ontwikkeling van het systeem zijn telers uit diverse landen betrokken bij de ontwikkeling. De teeltexpert ziet kansen in tal van teelten, en noemt in eerste instantie vooral groentegewassen. "We zijn bezig is tomaat, sla, paprika's, maar ook in medicinale cannabis. Daarnaast is ook voor bloemen- en planten het systeem goed bruikbaar."
Opslag warmte
Ook om die reden kijkt men vanuit Almere zeker ook verder dan alleen Nederland. "Als de temperatuurs- of seizoensverschillen erg groot zijn, dan is het voordeel van werken met ons systeem nog groter. Stel dat je als teler vanwege zomerhitte nu maar 9 van de 12 maanden kunt telen, en met ons systeem wel 12 maanden, dan boek je interessante winst."
De gesloten kas levert de precisie van een vertical farm, echter zonder de hoge energiekosten, aangezien zonlicht en zonnewarmte zorgen voor PAR-licht en verwarming, legt Edwin uit. "Overtollige warmte wordt effectief en efficiënt afgevoerd en opgeslagen. Met het systeem van Gentle Green laat de teler bij het koelen geen energie wegstromen door ramen te openen, maar kan hij/zij de thermische energie afvangen en elders inzetten of opslaan voor een later moment."
Nieuwbouw
Het meest opvallende aan de buitenkant van een kas met het Gentle Green systeem is het feit dat er geen of nauwelijks open ramen nodig zijn. "Daarnaast, in de kas, zul je zien dat we met andere technische voorzieningen werken dan bij een reguliere Venlokas."
Met het systeem zet het jonge bedrijf in op zowel in op nieuwbouwprojecten als of retrofit. Dat laatste is in Almere toegepast op de pilotlocatie. Het systeem is ook gepatenteerd. "Met de opstart van de internationale projecten breekt een heel nieuwe fase aan."
Edwin van der Knaap en investeerder Anton Klunder
Voor meer informatie:
Edwin van der Knaap
Gentle Green
evdknaap@gentlegreen.nl
www.gentlegreen.nl