Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Leren doe je veel meer van getallen dan van aannames!”

Tholen - Telers vergaren steeds meer data over hun teelt. Die data goed registreren én inzichtelijk maken is stap één. Met de stap van een Excelmodel naar een digitaal op een model gebaseerd platform voor gewasplanning heeft ProJoules het telers sinds de officiële introductie in 2022 een stuk makkelijker gemaakt.

Maar 3,5 jaar na introductie zijn de softwarebouwers nog lang niet uitontwikkeld. En dat is in grote mate te danken aan de telers, de gebruikers, zelf. Zij gebruiken inmiddels de in ProJoules aangeboden rasprofielen om op basis van hun eigen lokale inzichten nog betere, bedrijfseigen rasprofielen te maken. Oprichter Wim van Wingerden juicht dit toe: "Met ProJoules helpen we telers sneller en meer kennis op te bouwen over hun teelt. Op die manier kunnen ze hun teelten, waar ook ter wereld, verder optimaliseren."

Registreren rechtstreeks op tablet
Om de kennis op te bouwen is registratie van data uit de teelt cruciaal. Voorheen deden telers dat op papier, later in Excel en tegenwoordig kan het in ProJoules, rechtstreeks vanaf een tablet. "Het kan online en offline. Telers kunnen zelf registratievelden aanmaken en er eigen namen aan geven. Registreren kan nu in de kas. In twee muisklikken kan een teler zetting registreren op basis van tros en het nummer van de tomaat aan de tros dat is gezet. Als de teler de gegevens opslaat, rekent ProJoules alle getallen vanuit de zetting vervolgens door naar het systeem."

Plantregistratie. Klik hier voor vergroting.

Nu registreren makkelijker wordt, ziet Wim dat telers meer gaan registreren. "Vijf stengels worden er bijvoorbeeld tien voor oogstprognose. Met een dubbel aantal stengels is ook de betrouwbaarheid van oogstprognose groter. Je wordt minder foutgevoelig." De nieuwe functionaliteit met de tablet is momenteel beschikbaar voor tomaat. Voor paprika, komkommer en aubergine volgt begin 2025 ook de introductie van deze functionaliteit.

Bedrijfseigen rasprofielen
Bij ProJoules merken ze dat voor telers een betere oogstprognose zeer belangrijk is op dit moment. Op het gebied van oogstprognoses is in alle teelten nog veel winst te halen. "De basis is goed tellen. Ook graaddagen tellen is belangrijk. Stel dat bij een bepaald ras bij een etmaal van 20 graden Celsius de uitgroeiduur 50 dagen is, dan weet je dat een ras 20x50 nodig heeft, 1000 uur. Bij een lagere etmaaltemperatuur van bijvoorbeeld 18 graden kun je dan snel zien dat hetzelfde ras 5 tot 7 dagen langer nodig heeft om te rijpen. Daarbij is het ook geen lineaire lijn, vandaar dat in het systeem een formule gebruikt is."

Ook dat rekenen met graaddagen is dus belangrijk. Ook hier heeft ProJoules een stap gezet. Telers werken momenteel al met rasprofielen die ze vanuit ProJoules geautomatiseerd aangereikt krijgen. Op die manier hoefden telers al minder standaarddata zelf in te vullen. "Op dit moment zien we dat telers stilaan hun eigen rasprofielen aan het maken zijn in ProJoules, waarbij ze de standaarddata aanvullen met persoonlijke data. Dit kan bijvoorbeeld een teler in de Verenigde Staten zijn, waarbij onder andere klimaatomstandigheden een ras een andere uitgroeiduur heeft dan in Nederlandse omstandigheden."

Oogstprognose
Als een teler nu zetting in ProJoules registreert, kan de teler ook aangeven dat een tros geoogst is, laat Wim zien. "Dat kan een teler bijvoorbeeld doen als hij plantdata aan het registreren is. Ziet de teler dat een tros weg is, dan klikt hij op 'geoogst'. Daarna gaat het systeem rekenen, en krijgt de teler te zien hoeveel dagen er gemiddeld tussen zetting en oogst zaten. De uitgroeiduur. Op die manier valideert het systeem data op maat voor de teler."

De verwachting is dat telers vooral voor oogstprognoses verder dan één week vooruit baat hebben bij de nieuwe functionaliteit. Zeker in een tijd met snel doorwisselende rassen, soms alweer nieuwe ToBRFV-resistente rassen, hebben telers er belang bij snel goede rasdata op te bouwen met behulp van ProJoules.


Samen bespreken de ProJoulestuinders de data en de kennis die voorkomt uit ProJoules. Teamwork voor een duurzame toekomst.

Tool voor teler
ProJoules is in nauwe samenwerking met Ignition Computing gebouwd.* Destijds waren telers nog gewend om met papier te werken. In een paar jaar tijd is dat in rap tempo veranderd. "De teler vraagt nu om digitaal registeren." Voor het team achter het modelgebaseerd gewasplanningsplatform is het belangrijk dat het een tool voor de teler is. "De teler moet zich er happy mee voelen. Met de avatars die we in onze communicatie in gaan zetten willen we laten zien dat de mens bij ons altijd centraal blijft staan."

Een recente ontwikkeling bij gebruikers van ProJoules is dat telers 'en masse' binnen en buiten PAR-licht zijn gaan meten, constateert Wim. "Het valt mij op dat telers vaak heel positief zijn over wat ze denken aan licht binnen te krijgen in de kas. Bij een meeting valt het heel vaak lager uit, ook bij de meest moderne kassen."

Het zijn zeker niet alleen telers met kunstmatige belichting die PAR zijn gaan meten. Ook telers zonder belichting zijn PAR gaan meten. "Op die manier kunnen ze goed leren wat er met een coating op de kas met de joules gebeurt. Ook telers die alleen het energiescherm gebruiken om licht weg te schermen kunnen verbaasd zijn wat het verlies van licht onder een scherm kan zijn. Op deze manier past een teler zijn teeltstrategie aan op basis van cijfers, en niet op basis van aannames. Ik zie dat telers door met ProJoules te werken sneller en beter kennis ontwikkelen."

Wim haalt als voorbeeld van PAR-licht meten een teler uit midden-Europa aan. De teler, die in het voorjaar en zomer met coating op de kas werkt, is binnen en buiten PAR gaan meten. "Na forse regenval op het kasdek bleek dat de transmissie toenam. Er was toch weer te veel licht in de kas. Er trad hierdoor te veel neusrot in de paprikateelt op." Metingen wezen uit dat er meer dan 25 mol PAR-licht op het gewas kwam. "Terwijl we uit cijfers geleerd hebben dat tussen de 18 en 22 mol vaak al genoeg is. Met die kennis uit de kas kan een teler een betere teeltstrategie maken, voor de start van de teelt een jaar vooruit."


Wim, Daan van Vugt van Ignition Computing en Loek van Leeuwen van ProJoules

Plantbalans
In een markt waar vanwege alle ontwikkelingen artificiële intelligentie een buzzwoord is, ligt bij ProJoules de focus op teeltplanning, betrouwbare registratie, een duidelijk dashboard met goede data en daardoor een goede plantbalans. Daarna kunnen vervolgens ook stapjes richting autonoom telen worden gezet. Niet andersom. "Als de plant niet in balans is met de hoeveelheid licht in de kas, dan is het onmogelijk autonoom klimaat te sturen. Wij zijn benieuwd welke kant de markt op gaat en doen ondertussen ons ding."

Bij ProJoules zien ze volop mogelijkheden om telers zelf 'nog beter' te maken. "Ik vind het leuk dat we regelmatig worden benaderd met ideeën over wat we allemaal nog meer zouden kunnen doen." Voor 2025 liggen er alweer nieuwe plannen en functionaliteiten op de plank. "Dan gaan we zeker weer een aantal zaken optimaliseren. Dat zijn dingen waar wij, voor de teler, toegevoegde waarde zien."

Alle telers die met ProJoules werken, krijgen nieuwe functionaliteiten er automatisch bij. "Wij waken wel voor een overkill aan opties. Daarom hebben we recent ook een nieuwe onboardingvideo gemaakt. Wij denken soms dat alle telers alles wel snappen, maar dat is niet altijd zo. Logisch ook." Met de video, en ook extra fysieke ondersteuning voor telers, gaat ProJoules verder op de ingeslagen weg. "Wij moeten zorgen dat onze tool goed is en dat onze servicegerichtheid voor onze klanten top is!"


Onboardingvideo ProJoules

Voor meer informatie:
ProJoules
[email protected]
www.projoules.com