Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zussen nemen familiebedrijf over:

“Een mooi bedrijf moet je koesteren”

Tholen - De AGF-sector wordt gedomineerd door mannen en vrouwelijke ondernemers zijn al helemaal in de minderheid. Reden genoeg om AGF-vrouwen eens te vragen hoe zij zich staande houden in deze mannenwereld. Deze keer ondernemers en telers van aardbeien Mariska en Priscilla Haverkamp van Maatschap Haverkamp-Ros en Pri-Ma Aardbeien in Oudenbosch.

Begin dit jaar hebben de zussen Haverkamp officieel het familiebedrijf overgenomen van hun ouders. Een stap die niet vanzelfsprekend was, in hun kindertijd plukten ze helemaal niet zo graag aardbeien. "We waren nooit van plan om er zelf mee door te gaan," vertelt Mariska. Beide zussen kozen aanvankelijk een heel ander pad: Mariska werkte in de zorg en Priscilla als kapster. Toch bleven ze altijd betrokken bij het bedrijf, vooral in drukke perioden. Mariska maakte negen jaar geleden de overstap, Priscilla volgde vier jaar later.

Vastbesloten
Ze zijn vastbesloten om het familiebedrijf naar een hoger niveau te tillen. "Wanneer je zo'n mooi familiebedrijf in je bezit hebt, moet je er gewoon wat moois mee gaan doen," vertellen ze enthousiast. De huidige uitdagingen, zoals de energiecrisis, hoge gasprijzen en personeelstekorten, waren lastige overwegingen, maar ze hebben dat omgezet in extra motivatie om er een succes van te maken.

De overgang naar het eigenaarschap is zeer natuurlijk verlopen. "De overname zelf is heel geleidelijk gegaan," legt Mariska uit. "Steeds een stukje meer verantwoordelijkheid nemen tot het moment dat je naar de notaris gaat om het bedrijf op onze namen te krijgen." Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat ze zich steeds verder konden ontwikkelen in hun rollen.

Taakverdeling
De zussen vullen elkaar perfect aan in het bedrijf. Mariska neemt de administratie, audits en klimaatbeheersing voor haar rekening, terwijl Priscilla zich richt op het transport, de teelt en het aansturen van het personeel in de kas. "Elk detail zelf willen doen, is niet te doen. Je kunt niet overal allebei aanwezig zijn," legt Mariska uit.

Mannenwerk
Het feit dat ze vrouwen zijn in een traditioneel door mannen gedomineerde sector, zien ze niet als obstakel. "We draaien onze hand niet om voor wat 'mannelijk' werk. Onze ouders hebben altijd het bedrijf samen kunnen runnen, dus waarom wij niet? Een heftruckcertificaat om vrachtwagens te laden en lossen kan een vrouw ook halen, of een spuitlicentie."

Kennis opdoen
De zussen zijn zich ervan bewust dat ze nog veel kunnen leren. Ze maken dankbaar gebruik van de expertise van hun vader, die met zijn ervaren oog direct ziet als er iets mis is in de kas. "Het is bizar hoe snel onze vader een lekkende sproeier of een scheur in een ruit ontdekt," zegt Priscilla bewonderend. Ook lopen ze mee met een teeltbegeleider en wisselen ze kennis uit tijdens bijeenkomsten op de veiling en bedrijfsbezoeken bij collega-telers. "Er zijn vanuit de veiling regelmatig bijeenkomsten waar je veel van leert," vertelt Mariska. "Met collega-telers maken we rondes langs verschillende teeltbedrijven en wisselen we elkaars kennis en manier van telen uit."

Innovatie en toekomstplannen
Het eerste jaar als eigenaren zit er bijna op en is succesvol verlopen. De zussen hebben de aardbeienteelt zonder grote wijzigingen voortgezet, maar afgelopen voorjaar hebben ze de huisverkoop geïntroduceerd met een verkoopautomaat, inspelend op de lokale vraag. Om dat te promoten is ook een nieuwe merknaam ontstaan: Pri-Ma Aardbeien, niet alleen een statement, maar ook een knipoog naar hun namen. "In de toekomst willen we de huisverkoop uitbreiden met een winkel voor streekproducten en een terras voor fietstoeristen," vertelt Priscilla.

Ook op het gebied van duurzaamheid hebben de zussen ambities. Momenteel zijn ze bezig met het plaatsen van zonnepanelen op het veld in combinatie met een batterij, zodra de gemeente de volledige vergunning heeft afgegeven. "Zo verduurzamen we steeds een beetje meer," licht Mariska toe. Op langere termijn denken ze aan uitbreiding met een stellingteelt of een nieuwe locatie met extra kassen, maar eerst willen ze een jaar of twee draaien om hun basis te verstevigen.

De zussen kijken met vertrouwen naar de toekomst. Ze zetten zich samen in voor hun belangrijkste doel: de best mogelijke plant telen met zo min mogelijk kosten en milieubelasting. "We weten van jongs af aan hoe het reilt en zeilt," zegt Mariska, waarop Priscilla lachend aanvult: "En dat je weinig vrije tijd hebt."

Dit artikel verscheen eerder in editie 12, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
[email protected]