Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Belg kookt feestmaal graag zelf"

Belgen houden van lekker eten en koken graag hun potje zelf. Dat geldt ook voor de kerstdagen. 89% van de Belgen viert kerstavond met een gezellige maaltijd, 74% viert dit 's middags op kerstdag en 66% 's avonds op kerstdag. Deze maaltijden zijn meestal in gezins- en familieverband en er komen dan vooral zelfbereide maaltijden op tafel, zo meldt VLAM.

De Belg heeft in de aanloop naar de feesten meer dan ooit nood aan inspiratie en kooktips. Dat blijkt uit de bezoekcijfers van www.lekkervanbijons.be, die in die periode de lucht in schieten. 24 december is de drukste dag van het hele jaar voor het kookplatform.

Uit een online bevraging van iVox in opdracht van VLAM blijkt dat 22% van de Belgen Kerstmis viert op twee momenten en 55% op de drie momenten. Daarnaast viert 7% Kerst op geen van deze drie momenten en 11% op één van deze momenten. Liliane Driesen, woordvoerder VLAM: "Kerst wordt vaak in verschillende gezelschappen gevierd, vooral met gezins- en familieleden. Het is en blijft duidelijk vooral een familiegebeuren." 89% van de Belgen viert Kerstmis op kerstavond, 74% viert het 's middags op kerstdag en 66% 's avonds op kerstdag.

De Belg staat meestal zelf aan zijn/haar fornuis voor de feestmaaltijd. 90% van de Belgen eet op minstens één van de 3 kerstmaaltijdmomenten een zelfbereide maaltijd, hetzij zelf bereid, hetzij bereid door een familielid of vriend. Daarnaast gaat 26% op minstens één van de 3 kerstmaaltijdmomenten een maaltijd afhalen en 6% een maaltijd buitenshuis eten.

De voorbereidingen van de feestmaaltijd gebeuren al ruim op voorhand. "We zien vanaf begin december een opvallende stijging van de bezoekcijfers van ons kookplatform www.lekkervanbijons.be," stelt Liliane Driesen, woordvoerder VLAM. "Vanaf 20 december gaat het nog spectaculairder de hoogte in om helemaal te pieken op 24 december. Het is de drukste dag van het jaar op ons kookplatform. Er is dan duidelijk nog heel wat inspiratie en keukenhulp gewenst om het feestmaal tot een goed einde te brengen." Driesen verwacht dat in de hele maand december www.lekkervanbijons.be 1,4 miljoen keer bezocht zal zijn.

Vlees blijft een belangrijke component bij een kerstmaaltijd, blijkt uit het onderzoek van iVox. Bij 64% van diegenen die Kerstmis vieren en al een idee hebben van het menu staat er op minstens één van de drie kerstmaaltijdmomenten vlees op het menu, bij 34% vis, week- of schaaldieren en bij 6% valt de keuze op vegetarisch. Daarnaast komt bij 40% minstens één keer een assortiment aan vlees, vis en vegetarisch (bv. steengrill, gourmet, fondue) op tafel. Kalkoen en wild zijn de populairste vleessoorten. Een kwart gaat op minstens één kerstmaaltijd kalkoen eten en eveneens een kwart wild.

Die cijfers worden ook bevestigd door de bezoekcijfers van www.lekkervanbijons.be. De klassiekers zijn duidelijk het populairst. Driesen: "Denk maar aan varkenshaasje, varkensgebraad, rosbief en varkenswangetjes. Tips over hoe je witloof moet stoven, knolselderpuree of aardappelgratin moet maken zijn duidelijk ook erg in trek, evenals het artikel over hoe je een kaasschotel kan samenstellen. En vergeten we ook niet de warme hapjes en desserten. Ook die worden gulzig opgezocht."

Voor meer informatie:
Liliane Driesen
VLAM
+32 02 552 80 32
[email protected]
www.vlam.be

Publicatiedatum: