Juli was de maand van tomatennieuws. Agro Care en CombiVliet deelden met de markt dat ze wilden fuseren, en tal van andere tomatentelers zetten ook groeistappen via overnames of nieuwbouw.
Agro Care en CombiVliet gaan fuseren
Agro Care en CombiVliet hebben aangekondigd te gaan fuseren, met het voorbehoud dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de plannen goedkeurt. Het wordt de grootste krachtenbundeling van tomatenkwekerijen in Nederland, die doorgaat onder de naam Agro Care.
Bryte neemt Gebroeders Wubben over
Per 1 december neemt Bryte de kassen van Gebroeders Wubben uit Tinte over. Met teler Ard Wubben is overeenstemming bereikt over de aankoop van zijn trostomatenkwekerij van 8,7 hectare.
Vereijken Kwekerijen koopt grond voor groei
Vereijken Kwekerijen uit Beek en Donk heeft 65 hectare aangekocht in glastuinbouwgebied Californië in Horst aan de Maas. Het aangekochte perceel op glastuinbouwgebied Californië heeft een bestemming voor 51 hectaren agro- en glastuinbouwactiviteiten en het mogelijk huisvesten van medewerkers.
Lans breidt uit in woord en daad
Tholen - De door Lans aangekochte grond in Dinteloord wordt fase per fase ingevuld. Kubo bouwt nu fase 2. Deze kas wordt, net als fase 1, acht hectare groot. In Dinteloord zijn nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor hen. Er is nog ongeveer 18,5 hectare te bebouwen op deze locatie.
Houweling Horticulture in transitie van exportbedrijf naar internationaal opererend bedrijf
Tholen - Wat gebeurt er als je als doel hebt om een serieuze bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van deze wereld en het ondernemerschap je in het bloed zit? Dan focus je je op duurzame oplossingen en houd je je ogen open voor nieuwe kansen. Die kansen lijken wel voor het oprapen te liggen.
"Batterijsysteem momenteel éxtra interessant"
Tholen - Glastuinders zijn zich momenteel volop aan het oriënteren op de aanschaf van een batterijsysteem. Wat in het keuzeproces kan helpen, is dat er SIG&F-subsidie beschikbaar is voor telers, via hun coöperaties. "Telers kunnen een subsidie krijgen op batterijsystemen die kan oplopen tot zestig procent van het investeringsbedrag", weet Jan Dijkshoorn, CEO van BattiQ Energieopslag.
Grote wietkas Hellevoetsluis eigendom van Oostenrijkse families
In Hellevoetsluis draait sinds een week een grote legale wietkwekerij op volle toeren, volgens de eigenaren zelfs 'de grootste van Europa'. 250 bij 200 meter meet het complex waar voorheen tomaten geteeld werden. De Telegraaf kwam kijken. Er staan in de kas 27 verschillende soorten wiet. CanAdelaar is eigendom van twee Oostenrijkse families die meer van dit soort kwekerijen in Europa hebben.
Rijk Zwaan krijgt predicaat Koninklijk
Rijk Zwaan bestaat dit jaar 100 jaar. Het familiebedrijf is de afgelopen honderd jaar uitgegroeid tot een grote internationale speler in de groente- en fruitveredeling. De viering van
het honderdjarig bestaan startte op 1 juli, de oprichtingsdag.
Inval en arrestaties bij drugslab in kassencomplex
Op woensdag 26 juni is er een groot drugslab aangetroffen in Bergen op Zoom, aan de Heerlesebaan. De politie viel binnen in een schuur en een naburig glastuinbouwcomplex. Vijf mensen zijn aangehouden, vier voorgeleid en langer vastgehouden.
Nieuw: Passiefruit uit Nederlandse kas
De Hollandse passievrucht is nieuw in het assortiment van Staay Food Group. Eén van de vaste teeltpartners heeft twee jaar geleden in zijn kas in het Limburgse Belfeld een klein areaal van passievruchtplanten aangeplant. Na een succesvolle pilotfase is het product nu beschikbaar.
"We worden een soort accountants als we niet oppassen"
Tholen - Die uitspraak deed Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel dinsdagmiddag tijdens het plenaire programma van het EnergiekEvent. Aan het eind van de dag konden de overblijvers tijdens de EK-wedstrijd Nederland-Roemenië alvast even oefenen met cijfertjes tellen. De uitslag, zoals bekend, 3-0.
Glazen kas in Marokko krijgt navolging
Tholen - Er komt een nieuwe glazen kas te staan in Marokko. Opnieuw is het een universiteit die een kas laat bouwen, maar deze keer wel met een andere focus dan in het democentrum in Agadir. Sebastiaan Hijstek van kassenbouwer Horti XS geeft een update.
"Telen met 90% RV bleek een makkie"
Tholen - Na enkele winters telen onder LED blijft het voor telers een uitdaging hoe ze met vocht en energie om moeten gaan. Tijdens het EnergiekEvent ging het er in diverse workshops ook weer over. De aanwezige telers en adviseurs kregen (nieuwe) inzichten aangereikt, maar niet altijd de concrete hapklare antwoorden waarop ze stiekem misschien hoopten.
Studenten zoeken technische oplossing voor wortelproblemen paprika
Voor het vak Toegepast teeltonderzoek voerden tweedejaarsstudenten Tuinbouw & Agribusiness van Hogeschool Inholland diverse projecten uit voor echte bedrijven in de tuinbouwsector. Eén daarvan richtte zich op het vroegtijdig signaleren van wortelproblemen in paprikaplanten.
"Ook in landen waarvan je het niet direct verwacht, is arbeid tegenwoordig een probleem"
Tholen - Christian Oosterlaan van Pack TTI kom je al jaren tussen de machines tegen, dikwijls op internationale beurzen. Met de merken HortiHands, VegHands en FlowerHands is het bedrijf gespecialiseerd in machines die het telers wereldwijd een stukje makkelijker maken. "Steeds vaker kunnen telers geen mensen vinden of blijkt arbeid te duur. Automatisering is dan een uitkomst voor hen", weet de man die sinds kort volledig eigenaar is van het bedrijf.
CABY-virus breidt toch weer uit
Het CABY-virus, ook wel bekend als het Cucurbit Aphid-Borne Yellows Virus, kan een serieuze bedreiging vormen voor de komkommerteelt. Dat bleek in de seizoenen 2021 en 2022. Na een CABY-rustig jaar zien specialisten van Bayer De Ruiter het virus sinds dit voorjaar weer opduiken. Met de vele teeltwissels voor de deur staan ze daarom even stilstaan bij dit virus. Wat is het voor virus, hoe verspreidt het zich en welke maatregelen kan men ertegen nemen?
Voorkom te vegetatieve groei resistente tomatenrassen met goede gewasregistratie
Tholen - 'Hij is toch groeizamer dan gedacht', is een kreet die menig tomatenteler bekend zal voorkomen. Ook teeltadviseur Willem Valstar van StarGrow Consultancy hoort het regelmatig, zeker nu telers nieuwe ToBRFV-resistente rassen leren telen. Zulke rassen gedragen zich vaak toch net wat anders dan hun voorgangers. Maar wat is er dan anders? Goede generatieve en vegetatieve gewasregistratie helpt dit inzichtelijk maken. In modelgebaseerd gewasplanningsplatform ProJoules kunnen telers die metingen registreren.
Eerste oogst aardbeienstek uit nieuwe kas
In 2024 heeft Rapo geïnvesteerd in een kas zodat ze nu ook hangende aardbeistek en – trayplanten op kunnen kweken voor substraattelers. Inmiddels is die kas in productie.
"We zijn langzaam een tijdperk aan het afsluiten"
Tholen - In twee van de drie regio's in Nederland zijn de schoolvakanties van start. In de regio Noord start de vakantie komende vrijdag. Daarmee hebben scholieren en studenten de tijd om wat extra uren te werken, bijvoorbeeld in de kas. Toch zien tuinders de laatste jaren dat de interesse om in de glastuinbouw te komen werken afneemt. Het is in deze tijd van het jaar een terugkerend thema.
Opkweek in vertical farm: "Dit plantje maken in de kas lukt maar drie weken per jaar"
Tholen - De opkweek van tomatenplanten in een vertical farm gaat snel praktijkrijp zijn. Die verwachting spreken ze uit bij Artechno Growsystems na een reeks nieuwe proeven met een nieuw teeltsysteem: AVF+ Young Plants. "De investeringsbereidheid is er, zeker nu de voordelen van deze technieken specifiek worden aangetoond", ziet Sven Duijvestijn, Sales Consultant Vertical Farming bij het Westlandse bedrijf met vestigingen in Maasdijk en De Lier.
"Jongere consumenten ontdekken de aubergine steeds meer"
Het is zeker niet de grootste van de 'big five' glasgroenten in Nederland. Achter de tomaat, de paprika en de komkommer heeft de aubergine een bescheiden aandeel in het groenteschap, samen met de courgette. Een groente in opkomst is het echter wel. Niet zozeer qua teeltoppervlakte, die blijft al jaren redelijk stabiel, wel in de populariteit.
Energie-optimalisatie voor teler dankzij digital twin-technologie
Tholen - Energie is één van de hoogste kostenposten in de glastuinbouw. Telers hebben voortdurend te maken met prijsfluctuaties, onzekere weersomstandigheden en duurzaamheidseisen. Priva ECO (Energy Cost Optimizer) is een oplossing op basis van Digital Twin-technologie en Machine Learning, waarmee telers de energiekosten van kassen kunnen optimaliseren.
Morgen gaan we in deze Speciaal Jaaroverzicht 2024 verder met terugblikken, dan op augustus 2024.