Het seizoen voor veldsla van dit jaar nadert nu zijn hoogtepunt. "Normaal gesproken stijgt de vraag vanaf week 50 sterk. Ondanks veranderende eetgewoonten willen veel mensen nog steeds veldsla op tafel met kerst. Vooral in de horeca wordt veldsla uit de regionale vollegrondsteelt nog steeds erg gewaardeerd," vertelt Markus Kirn, die de bladgroente op ongeveer vijf hectare teelt in Ingelheim en zich voornamelijk toelegt op directe leveringen aan traiteurs, levensmiddelenwinkels en boerderijwinkels in de omgeving.
Knapperige, verse veldsla in de beproefde verpakking van 150 gram.
De eerste hoeveelheden van het seizoen van dit jaar werden eind september geoogst, zegt Kirn. "Tot nu toe hebben we kunnen genieten van een goede kwaliteit met mooie, grote roosjes en heel weinig uitval, wat vooral te danken is aan de vorstvrije en zachte winter tot nu toe. Bij vorst en temperaturen onder het vriespunt moeten we veel extra inspanningen leveren, zoals het voorsnijden van de producten en het beschermen van de veldsla met vliesdoek. Wat dat betreft hebben we bij de teelt van veldsla vooral baat bij de klimaatverandering."
Normaal gesproken kan veldsla tot in maart worden geoogst, waarna vanaf april de eerste aardbeien kunnen worden geplukt. Dit betekent dat de twee gewassen elkaar goed aanvullen, legt Kirn uit, die ook appelen, pruimen en kersen teelt. "Vorig jaar waren we echter gedwongen om het seizoen eind februari te beëindigen, wat vooral te wijten was aan de donkere winter en het bijbehorende gebrek aan licht. De laatste voorraden waren daardoor gewoon te klein. We hadden ze op de markt kunnen brengen, maar dan hadden we veel meer producten nodig gehad om op 150 gram per verpakking te komen, wat nauwelijks lucratief zou zijn geweest in verhouding tot de toch al hoge kosten."
Markus Kirn en Margarete Jost staan samen aan het roer van Obstbautrieb Wiesenobst GbR. Kirn is ook erelid van het VSSE-bestuur.
Regionale veldsla
Na de kerstvakantie neemt de vraag naar veldsla traditioneel merkbaar af. Vanaf februari komen de eerste slasoorten en dergelijke van Nederlandse en Belgische teelt op de markt. Momenteel concurreert vollegrondssla rechtstreeks met Italiaanse, Franse en binnenlandse producten van beschermde teelt. Kirn: "De retail is hier overwegend tweeledig en biedt ook een goedkoper alternatief voor onze regionale topproducten. Hoewel onze producten verhoudingsgewijs duur zijn, zijn ze bijna kant-en-klaar, terwijl de klant met het machinaal geoogste instapproduct nog veel werk in de keuken moet doen. In dat opzicht zijn het twee totaal verschillende producten die allebei hun bestaansrecht hebben."
Voor een premium product als regionale veldsla is de prijs natuurlijk niet het belangrijkste aankoopcriterium, vervolgt de teler. "Integendeel: we hebben onze prijzen opnieuw moeten verhogen met ongeveer €0,50/150g verpakking als gevolg van de verdere stijging van de teeltkosten en zijn er nog steeds in geslaagd om onze afzet te verhogen. Dit geeft aan dat consumenten gewend raken aan de hogere prijzen en deze ook accepteren."
Gemengd aardbeienseizoen
Het aardbeienseizoen eindigde dit jaar net op tijd voor de start van de veldslaoogst in september. Volgens Kirn, die het zachtfruit teelt op ongeveer tien hectare, waarvan ongeveer de helft in een verplaatsbare tunnel, waren de opbrengsten dit jaar nogal gemengd. "De afzetsituatie was constant goed en er was dit jaar geen significante prijsdaling. Het grootste probleem was echter het gebrek aan tonnage voor bijna alle variëteiten in onze portfolio. Alleen de twee rassen Verdi en Sonsation deden het vrij goed qua oogstresultaten," besluit Markus Kirn.
Voor meer informatie:
Markus Kirn en Margarete Jost
Wiesenobst GbR
An den Wiesen 6
55218 Ingelheim, Duitsland
Tel: +49 6132 8084
[email protected]
www.philaroma.de