In september 2023 is in Duitsland nieuwe wetgeving rond wegwerpplastic in kracht getreden. Vanaf januari 2024 moeten alle producenten die producten in wegwerpplastic op de Duitse markt brengen zich in een centraal register aangemeld hebben, en vanaf 1 januari 2025 moeten zij geld inleggen in het Einwegkunststofffonds.
De nieuwe Duitse regels horen bij de uitvoering van de Europese 'Single-use-plastics'-richtlijn waar alle lidstaten van de Europese Unie zich sinds 2021 aan moeten houden. Producenten in binnen- en buitenland die producten in wegwerpplastic op de Duitse markt brengen moeten zich en hun producten sinds januari 2024 online registreren in het systeem DIVID, schrijft Agroberichten Buitenland.
De registratie in DIVID komt bovenop de regel uit 2019 dat alle verpakkingen aangemeld moeten zijn bij het online register LUCID en bij één van de duale systemen van erkende dienstverleners in de recycling van grondstoffen uit verpakkingsafvalstromen, die tegen betaling een aandeel in de recycling uitvoeren. LUCID en de controles worden uitgevoerd door de Zentrale Stelle Abfallregister (ZSVR).
Op de website van DIVID staat een wegwijzer om te checken of een product naar Duitse regels als 'Einwegkunststroff' gezien wordt of niet. Veel verpakkingen van levensmiddelen, met name in het gemaksegment, vallen er onder. Belangrijk daarbij zijn bijvoorbeeld producteigenschappen zoals dikte, en het risico dat het product zwerfafval wordt. Als het niet duidelijk is of een product wel of niet als wegwerpplastic gezien zou moeten worden, wordt dat aan een speciale commissie voorgelegd. De besluiten van deze commissie worden regelmatig op de DIVID website gepubliceerd.
Het DIVID systeem voor wegwerpplastic en het bijbehorende fonds worden beheerd door het Umweltbundesamt, een uitvoeringsinstantie van het federale milieuministerie. Het bedrag dat per jaar en per kilo wegwerpplastic in het Einwegkunststofffonds betaald moet worden is per productcategorie verschillend. De totale jaarafrekening wordt berekend op basis van de hoeveelheid product die in het voorgaande jaar op de Duitse markt is gebracht.
Het geld dat in het fonds ingelegd wordt, wordt gebruikt om gemeentes in Duitsland te steunen bij het opruimen van zwerfafval. Daar wordt een puntensysteem voor gehanteerd. Gemeentes krijgen dan bijvoorbeeld 10 punten voor een kilometer weg of 31,5 punt voor 1000 vierkante meter. Het Umweltbundesamt bepaalt vervolgens hoe het geld over de gemeentes verdeeld wordt.
Bron: Agroberichten Buitenland