Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lichttechnologie maakt korte metten met Tuta Absoluta

Het plagenbestrijdingssysteem Biocaptur van ATG Ingeniería heeft als enige in zijn categorie een certificaat gekregen van het Spaanse certificeringsbureau CAAE voor gebruik in de biologische tuinbouw.

"Met de lichttechnologie van Biocaptur introduceren we een nieuwe aanpak in de bestrijding van plagen in de tuinbouw", zegt Antonio Tortosa. "Steeds meer telers, niet alleen in Spanje, gebruiken het in hun kassen. We werken bijvoorbeeld in de regio's Valencia, Almería en Granada, maar ook in Nederland. Daar wordt het ingezet in kassen met tomaten en sierplanten. Bij sierplanten bestrijdt het een plaag van de familie van de nachtvlinders, waartoe ook Tuta absoluta behoort."

Tuta absoluta is een van de meest schadelijke plagen voor tomaten. Deze mot is erg vraatzuchtig, heeft een hoog voortplantingsvermogen en kan de plant in elk groeistadium aantasten. Zonder snelle controle kan de plaag leiden tot grote opbrengstverliezen en zelfs het vroegtijdig beëindigen van de teelt.

"Ik had net op tijd Biocaptur aangeschaft"
"Ik teel tomaten van het type RAF en ben aangesloten bij coöperatie CASI", zegt tomatenteler Alberto Díaz uit Almería. "Tot 3-4 jaar geleden had ik nooit problemen met Tuta, maar door de beperkingen op gewasbeschermingsmiddelen konden we de plaag niet meer goed bestrijden. Vorig jaar moest ik in maart mijn hele teelt rooien omdat de plaag uit de hand liep", vertelt Alberto.

"Dit jaar heb ik de kas gesolariseerd, maar na een maand begonnen de motten alweer rond te vliegen. Via een collega hoorde ik over Biocaptur en besloot ik drie systemen aan te schaffen. Gelukkig heb ik dat op tijd gedaan. Als ik twee weken had gewacht, was mijn teelt nu al verloren geweest."

"Door de dagelijkse vangsten van motten realiseerde ik me hoe groot het probleem eigenlijk was en dat het verhitten van de grond geen effectieve oplossing is. Deze nieuwe technologie geeft ons tomatentelers echter weer hoop. Door de steeds strengere regels rond gewasbeschermingsmiddelen leek de strijd tegen Tuta verloren, maar Biocaptur bewijst het tegendeel", voegt hij toe.

"Tuta blijft actief bij temperaturen boven de 9 graden, wat het moeilijk maakt om de plaag onder controle te krijgen", legt Antonio uit. "Door het milde klimaat heeft de plaag dit jaar optimaal kunnen gedijen in regio's zoals Almería en Granada."

Voor kleinere kassen, zoals die in Granada, heeft Biocaptur een compact systeem ontwikkeld voor oppervlaktes tot 3.000 m². Daarnaast werken ze aan betaalbare, zelf te installeren zonne-energiesystemen voor kassen zonder stroom. Deze worden al getest in Pontevedra.

"Tuta komt ook veel voor op de Canarische Eilanden, waar telers momenteel grote problemen hebben. Ons doel is om ook daar onze technologie in te zetten", zegt Antonio. "We willen telers een effectieve, duurzame oplossing bieden die hun kosten verlaagt. De strijd tegen Tuta duurt al jaren, en het is schrijnend dat telers nog steeds zoveel verliezen lijden."

Voor meer informatie:
Biocaptur
Tel: +34 641 517 153 (Spanje)
[email protected]
https://biocaptur.com