Tholen - De echte feestdagendrukte moet nog een beetje beginnen bij Sebrechts Groenten en Fruit. De familiegroothandel uit Antwerpen ziet dat de meesten nog een beetje afwachtend zijn in hun aankopen, maar verwacht dat het eind volgende week wel los zal barsten. "Het is nog een beetje stilte voor de storm lijkt. Je ziet dat er wat onzekerheid is, waardoor er nog geen speciale dingen worden aangekocht. Het is aan ons om de mensen dan maar wat ideeën te geven", legt Ellen Sebrechts van de gelijknamige groothandel uit.
"Ik weet niet goed waarom het nog op stoom moet komen", gaat ze verder. "Ik denk dat men even wacht op volgende week met de grote aankopen. We kregen ook al te horen dat er een aantal bakkers en traiteurs op tweede kerstdag of 1 en 2 januari de deuren sluiten, omdat er geen personeel te vinden is. Het is eigenlijk bizar, want vroeger werd hier door hen niet eens aan gedacht, omdat het de beste dag van het jaar was. Nu zien ze dat het in de aanloop naar de feestdagen al heel lastig is om eventueel vast personeel te vervangen, waarna ze met de feestdagen nog eens dubbel zo veel arbeidskrachten nodig hebben. Dan moeten ze nu ook al de voorbereidingen doen voor de drukte, dus velen besparen zichzelf de stress en besluiten te genieten van de rust. Ik denk dat het daardoor allemaal wat later op gang komt."
Dit maakt het overigens voor de groothandel ook wat lastiger, omdat het moeilijk te voorspellen is wanneer en in welke mate de drukte zal toenemen. "Ik heb ook al proberen te bellen wanneer onze klanten de bestellingen verwachten, want wij moeten ons ook voorbereiden. Het is misschien ook allemaal wat minder. Vroeger moesten we een pallet passiefruit, avocado's en meloenen hebben, want die vlogen over de toonbank. Passiefruit wordt nu nog gebruikt om te decoreren of bijvoorbeeld pitahaya's zijn voor dat extra elan in een winkel. Misschien moeten wij maar het voortouw nemen dan, want een stukje licht fruit na een zwaar diner is toch veel beter dan een groot dessert."
Uitdagingen en risico's met feestdagen
Toch voorziet Ellen nog zeker een mooie, drukke kerstperiode. "Op dit moment is het nog afwachten, maar ik denk als je het volgende week vraagt dat het helemaal anders zal zijn. Kerst valt natuurlijk ook een beetje raar. Eerste kerstdag is op een woensdag, waardoor maandag en dinsdag iedereen ook nog verwacht alles binnen te kunnen halen. Er zijn wel mensen die bijvoorbeeld al fruitmanden bestellen, die ze in het weekend willen maken, en maandag gaan beleveren, maar de grootste drukte zal volgende week zijn. Woensdag moeten we dan de aanvoer kunnen doen en dan zal vrijdag de verkoop voor de marktkramers losbarsten. Die mikken natuurlijk om op zaterdag hun kraam helemaal in kerstsferen te hebben voor hun klanten. Speciaalwinkels werken dan weer veel met klaargemaakte gerechten, waarmee ze mikken op maandag of dinsdagochtend voor Kerst. Daar moeten wij op inspelen."
Wat dan vooral hardlopers zijn op dit moment? "In aanloop naar de feestdagen zijn dat echt witloof, boontjes etc. Ik denk dat mensen dat op voorhand klaarmaken en vacuüm bewaren. De standaard groenten doen we dan weer wat minder, maar bijvoorbeeld alle soorten aardappeltjes, boschampignons, de eerste witte en zwarte truffel, wat altijd een prestige dingetje is, komen naar de feestdagen altijd goed in trek. Daarnaast de kleine appeltjes en peertjes. Dat is in België altijd zeer populair, maar dit jaar enigszins uitdagend. De maten van appels zijn dit jaar natuurlijk zeer groot, dus kleintjes zijn moeilijk te vinden. Dat is wel een uitdaging, maar er is altijd zeer veel vraag naar."
"In fruit is druiven altijd echt een hardloper. We hebben nu ook prachtige dikke druiven, waarvan ik hoop dat we ze richting de feestdagen ook nog zullen hebben. Daarnaast zullen exoten ook nog altijd relatief veel gevraagd zijn, maar het is toch koffiedik kijken. We doen ook geen bestellingen op voorhand, waardoor het voor ons ook altijd een gok is. Dat maakt het ook wel lastig, want je moet een mooi aanbod hebben, wat juist nu meer geld kost, maar je weet niet of alles ook verkocht wordt. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld dat we aankopen hadden gedaan in Parijs, waarna we op de terugweg uit de tunnel rijden en het bleef maar regenen in België. Dan denk je echt: 'Wat hebben we nu gedaan? We hebben geen bestellingen, maar toch zo veel aangekocht. Wat als het niet weg gaat met zulk slecht weer?'. Dat zorgt voor grote stress in aankopen richting de feestdagen."
"Het is goed gekomen, maar onze klanten verwachten gewoon speciale dingen bij ons. Zij moeten zich onderscheiden ten opzichte van bijvoorbeeld de supermarkten. Die zeggen alles aan te kunnen bieden, dus moeten onze klanten, marktkramers en winkels, aan kunnen tonen waarom consumenten bij hen moeten zijn in plaats van een supermarkt. Het is dan onze rol om hen daarin te faciliteren. Bijzondere dingen hebben, iets speciaals, nieuws, moois. Dat is een uitdaging, maar ook heel leuk. Het zorgt er ook voor dat we in deze periode net wat vaker bij onze leveranciers zijn om te zorgen dat alles in goede kwaliteit is en er genoeg van binnen komt. We kijken altijd uit naar deze tijd, want het is heel leuk en alles is prachtig in de kerstsfeer, maar het is ook zeer druk en stressvol. Dat zien we ook bij onze klanten", lacht Ellen.
Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen, België
+32 32374192
[email protected]
www.sebrechtsfruit.be