Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verbeterde uitplaatmethode voor 'bacterial spot' op tomaat, paprika en aubergine

Naktuinbouw Laboratoria heeft de uitplaatmethode voor de detectie van Xanthomonas 'bacterial spot' pathogenen op zaden van tomaat, paprika en aubergine verbeterd. Na uitplaat worden alle verdachte kolonies bevestigd met een realtime PCR. Voor deze test zijn de markers verbeterd in lijn met de zaadextract-PCR. Dit maakt detectie mogelijk van de taxonomische groepen Xanthomonas hortorum pv. gardneri, Xanthomonas vesicatoria en Xanthomonas euvesicatoria pv. euvesicatoria en Xanthomonas euvesicatoria pv. perforans (de laatste twee kunnen niet worden onderscheiden).

De bevestiging qPCR is een techniek voor gevoelige detectie van specifieke species. De methode omvat het verzamelen van bacteriekolonies van de verdunningsplaten en het extraheren van DNA. Pathogeen-specifieke markers worden vervolgens gebruikt om de aanwezigheid van een specifieke bacterie te bevestigen. Dit maakt het mogelijk om met meer zekerheid te bevestigen of de zaadmonsters de levende pathogeen daadwerkelijk bevatten.

Bacterie
De species Xanthomonas euvesicatoria pv. euvesicatoria, X. euvesicatoria pv. perforans, X. hortorum pv. gardneri and X. vesicatoria (vroeger gekend als het X. campestris pv. vesicatoria complex) veroorzaken necrotische vlekken op alle bovengrondse plantendelen. Deze leiden, voornamelijk in tomaat en paprika, tot aanzienlijke oogstverliezen.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: