Tholen - De AGF-sector staat voor een uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat cruciale kennis over kwaliteit behouden blijft in een tijd waarin de sector vergrijst en het aantrekken van jong talent stagneert? Bij Smeding Groenten en Fruit hoeven ze zich daar voorlopig geen zorgen over te maken. Afgelopen woensdag namen vier keurmeesters hun diploma's in ontvangst. Daarmee komt het team van volledig gediplomeerde keurmeesters op tien.
Van orderpikker tot kwaliteitsspecialist
Glen Maduro is één van de gediplomeerden. Hij kijkt terug op een waardevolle opleidingsperiode die zich uitstrekte over ongeveer 3,5 jaar wegens wat vertraging door de coronapandemie. Daarin doorliep hij alle Productmodules (16 in totaal), plus vier Algemene modules die hoofdzakelijk ingaan op communicatietheorie en -vaardigheden.
Glen startte in 2019 bij Smeding als orderpikker en zijn interesse in de kwaliteit van AGF viel al snel op. Toen hij de functie van kwaliteitskeurmeester aangeboden kreeg, greep hij die kans met beide handen aan. Zijn band met groenten en fruit is er al sinds zijn jeugd. Beide grootouders exploiteerden plantages op Curaçao waardoor hij veel kennis over exoten meekreeg.
Het wilde zich graag breder specialiseren en was sterk gemotiveerd om de volledige opleiding te volgen. "Ik wilde niet alleen op mijn eigen ervaring leunen, maar juist op gedegen kennis kunnen vertrouwen", vertelt hij. "Er is heel veel te leren, zeker ook nog over exoten, want er zijn veel verschillende herkomstlanden."
Naast gedegen productkennis is communicatie een essentieel onderdeel van de opleiding. Als keurmeester moet je constant schakelen tussen algemene kwaliteitsnormen en specifieke klanteneisen. Glen: "Het begint met het zo goed mogelijk in kaart te brengen van de kwaliteit en inschatten of deze aan de specificaties van de klant voldoen. Dat matcht niet altijd en dan is het zaak dat je je beslissing helder en onderbouwd kunt overbrengen, ook al valt die boodschap negatief uit voor een van de partijen", vertelt Glenn. "Communicatie is in de breedste zin van het woord: hoe breng je een boodschap over, hoe pakt de ander het op? Het mooie is dat je de kennis daarover overal kunt toepassen. Ook in je huwelijk, richting je kinderen en op de sportclub."
Borgen van kennis
De brancheopleiding Keurmeester AGF is erkend door Handel Groeit. Zij investeren bewust in het vak van keurmeester. In de toekomst zijn veel nieuwe keurmeesters nodig. Martijn van Velzen van Handel Groeit: "Binnen nu en 10 tot 15 jaar gaat een groot deel van ervaren krachten met pensioen. Hun kennis en ervaring zijn essentieel voor het waarborgen van de kwaliteit in de AGF-keten. Het zou eeuwig zonde zijn als deze verloren gaan."
Om dit probleem aan te pakken, werkt Handel Groeit samen met een aantal partners in het project 'Keurmeester van de Toekomst'. Partners GroentenFruit Huis, Wageningen University & Research (WUR), de Examencommissie Brancheopleiding - vertegenwoordigd door keurmeesters van Smeding, Primeale United, Frankort & Koning en Oxin Growers - en de opleiders van de Brancheopleiding Normec en Kiwa ontwikkelden het initiatief 'Fresh Knowledge'. Een platform waarop de kennis van ervaren keurmeesters wordt vastgelegd en toegankelijk wordt gemaakt voor de huidige en toekomstige generaties. Het platform biedt informatie over ziektebeelden, kwaliteitskenmerken en de beoordeling van diverse AGF-producten.
Op termijn zal deze kennis opgenomen worden in het curriculum van Lentiz | MBO Barendrecht. "Zo maken we jongeren al vroeg bekend met het vak van keurmeester en tonen we de waarde ervan voor de sector," aldus Martijn.
Praktische hulpmiddelen voor keurmeesters
Het Fresh Knowledge-platform fungeert niet alleen als naslagwerk, maar wordt ook ingezet voor dagelijkse werkzaamheden. "Een keurmeester kan bijvoorbeeld een foto uploaden van een product met een afwijking. Het platform biedt dan direct relevante informatie, zoals mogelijke oorzaken en oplossingen," legt Martijn. "We willen dit verder uitbreiden met meer interactieve tools, zoals apps en video's, om de kennisoverdracht nog toegankelijker te maken. Daarnaast werken we aan een landelijke 'Dag van de Keurmeester' om het vak op de kaart te zetten."
De rol van bedrijven
Martijn benadrukt dat bedrijven in de AGF-sector aandacht moeten besteden aan het belang van keurmeesters. "Er is nog onvoldoende bewustzijn over de dreigende tekorten. Bedrijven moeten blijven investeren in opleidingen en initiatieven zoals dit platform om te voorkomen dat ze achterblijven bij stijgende klanteisen en strengere wet- en regelgeving."
Voor meer informatie:
Johan de Schiffart
Smeding Groenten en Fruit
De Opfaart 1
9076 PG Sint Annaparochie
Tel.: +31 (0)88 0020 800
Mob.: +31 (0)6 10 98 97 81
[email protected]
www.smeding.nl
Martijn van Velzen
Handel Groeit
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
Mob.: 06 15 57 65 81
[email protected]
www.handelgroeit.nl