Dinsdag is de TTF-gasprijs na een periode van daling weer gestegen. Het brengt de contractprijzen voor deze winter weer boven de 45 euro per megawattuur.
De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt woensdag hoog. Heel hoog. Ruim 226 euro per megawattuur, met maximale uurprijzen tussen 16 en 18 uur van ruim 400 euro per megawattuur.
Op de onbalansmarkt dinsdag ook een piek, tot 697 euro in de plus. Minprijzen traden in tegenstelling tot maandagnacht een stuk minder op dinsdag.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 10 december 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
De prijzen voor de leveringsjaren 2025 en 2026 zijn licht gedaald sinds begin december. In november zagen we de gasvoorraden in Europa veel sneller dalen dan een jaar eerder. Sinds begin december ligt het tempo van onttrekkingen in lijn met afgelopen jaar. Dat neemt niet weg dat de gasvoorraden momenteel zo'n 10% lager staan dan een jaar eerder, stipt energieleverancier Engie in een e-mailupdate aan. "De recente, lichte prijsdaling wordt veroorzaakt door wat mildere temperatuurvoorspellingen voor het tweede deel van december en een redelijk gezond windaanbod. Belangrijker nog is de minder sterke vraag naar LNG in met name China, wat ook komt door de toegenomen prijsconcurrentie in de afgelopen maand. Dit geeft wat ruimte voor Europa om een groter deel van de wereldwijd beschikbare LNG hier heen te trekken."
Het beeld voor de Nederlandse gasopslagen, die leger raken dan in omringende landen, is gunstiger is dan wanneer alleen wordt gekeken naar de vulgraad van de opslagen. Dat stelt minister Hermans in reactie op Kamervragen. Als de huidige vulgraad van de opslagen wordt afgezet tegen het jaarverbruik van gas in Nederland dan kon met het gas dat zich op 30 november 2024 nog in de Nederlandse opslagen bevond, worden voorzien in 33,7% van het Nederlandse jaarverbruik. Dat percentage ligt fors hoger dan in onder meer Duitsland (25,7%) en België (4,5%).
De minister informeert de Tweede Kamer ook over leveringszekerheid van elektriciteit en de voortgang van waterstofbeleid.
De Eerste Kamer heeft dinsdag de Energiewet aangenomen. De wet moderniseert de regelgeving, pakt netcongestie aan en stimuleert de energietransitie. Voor huishoudens en bedrijven biedt dit nieuwe mogelijkheden, zoals meer flexibiliteit en innovatieve energiediensten.
Glastuinbouw Nederland informeerde telers maandag over actuele energieonderwerpen in een webinar, dat hier terug te kijken is.
Het CBS publiceert emissiecijfers voor o.a. de landbouw. De broeikasgasemissie van de sector landbouw, inclusief de glastuinbouw, ligt gelijk aan die in het derde kwartaal van 2023.
Ook van het CBS: actueel inzicht in de spreiding van de energietarieven in 2024, van januari t/m november 2024.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft een nieuw overzicht van alle lopende grote energie-infrastructuurprojecten in Nederland gepubliceerd.
Het kabinet zet in op waterstof- en CO2-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor. De Delta Rhine Corridor is een grootschalig project om ondergrondse leidingen aan te leggen vanuit de Rotterdamse haven, via Moerdijk naar Duitsland. Het project is volgens de betrokken ministeries essentieel voor de toekomst van de Nederlandse industrie. Het aanleggen van buisleidingen voor waterstof en CO₂ verlaagt de uitstoot van broeikasgassen en voorziet de industrie van de benodigde infrastructuur om schoner te produceren. Dit levert niet alleen een bijdrage aan de klimaatdoelen, maar versterkt ook de ontwikkeling van een duurzame economie.